Achtergrond: Duitse successen in de Formule 1

18 jul. 2018 08:00 René Oudman 0 reacties
In de beginjaren van de Formule 1 domineerden de Italianen, later kwamen de Britten op. De eerste Grand Prix-zege van een Duitser werd bejubeld in 1961, maar voor grote successen moesten onze oosterburen lang geduld hebben. Racingnews365 spit in de geschiedenisboeken.

Wolfgang Alexander Albert Eduard Maximilian Reichsgraf Berghe von Trips was de naam van de allereerste Duitse coureur die een Formule 1-race won. De graaf zegevierde na afloop van de Nederlandse Grand Prix van 1961, toevallig de eerste race ooit die door alle deelnemers werd uitgereden. Later in het seizoen won Von Trips nog een race en de Duitser maakte kans op de wereldtitel, tot het noodlot toesloeg. De edelman verongelukte tijdens de Italiaanse GP van dat jaar en zodoende werd niet hij, maar Ferrari-collega Phil Hill kampioen.

Tussen 1962 en 1991 werd precies één Grand Prix gewonnen door een Duitser, en dat was er zelfs eentje die niet over de volledige afstand werd verreden. Jochen Mass werd na de vroegtijdig afgebroken Spaanse GP van 1975 aangewezen als winnaar. Vijf jaar eerder had Jochen Rindt een handvol wedstrijden én zelfs de wereldtitel (al maakte hij dat laatste niet meer mee) veroverd, de in Mainz geboren rijder kwam echter uit voor buurland Oostenrijk.

Duitsland werd eigenlijk pas op de kaart gezet toen ene Michael Schumacher zijn opwachting mocht maken. Na slechts een jaartje in de Formule 1 te hebben gereden won hij zijn eerste race, het derde volledige seizoen werd afgesloten met een wereldtitel. In een Benetton, en later in het kenmerkende rood van Ferrari, reed Schumacher talrijke records uit de geschiedenisboeken.

Schumi zegevierde tussen 1992 en 2006 een recordaantal van 91 keren: in de tussentijd waren er echter nog een paar Duitsers die hun volkslied lieten klinken. Heinz-Harald Frentzen was daar eentje van. HHF won in zijn tien seizoenen omspannende carrière driemaal. De andere Duitser die in het tijdperk-Schumacher won, luisterde ook naar de naam Schumacher. Het betreft natuurlijk Ralf Schumacher, het zes jaar jongere broertje van recordbreker Michael. Schumi II was iets succesvoller dan Frentzen, maar moest het genadeloos afleggen tegen zijn broer. Ralf won uiteindelijk zes Grands Prix.

Sinds het einde van het vorige decennium wordt de Duitse eer hooggehouden door Sebastian Vettel, die in dienst van Red Bull maar liefst vier keer wereldkampioen werd. Ook achter het stuur van een Ferrari, zo laat hij dit jaar zien, is Vettel een titelkandidaat. Duits succes viel er in de ‘Vettel-jaren’ ook te noteren dankzij Nico Rosberg, die door Mercedes-teammaat Lewis Hamilton te verslaan in 2016 pardoes wereldkampioen werd.

Er zijn twee thuisrijders in de aankomende Grand Prix van Duitsland: naast kampioenschapsleider Vettel start ook Renault-coureur Nico Hülkenberg voor eigen publiek.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen