Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Stake F1 Team

Alfa Romeo pikt ontslagen McLaren-kopstuk op

James Key zet zijn F1-carrière voort bij Alfa Romeo Sauber. De Brit was recent op straat gezet door McLaren, maar hoeft dus niet lang thuis te zitten.

James Key McLaren 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

James Key is een naam die al lang aanwezig is in de Formule 1-paddock. Al in 1998 maakte hij naam als engineer bij Jordan Grand Prix. Door de jaren heen was hij werkzaam voor veel verschillende teams, zoals Midland, Spyker, Force India, Sauber, Toro Rosso en McLaren.

Hij keert nu terug op het oude nest bij Sauber, waar hij van 2010 tot en met 2012 al actief was als technisch directeur. Destijds was het team relatief succesvol, zeker in 2012, gedurende welke er vier podiums werden gescoord. Ook nu gaat Key weer diezelfde rol invullen bij het Alfa Romeo Sauber, dat vanaf 2026 als het Audi-fabrieksteam door het leven zal gaan.

Hij neemt de taken over van Jan Monchaux en zal per 1 september beginnen bij Alfa Romeo.

Ontslagen bij McLaren

James Key werd recent op straat gezet door Zak Brown bij McLaren, nadat het begin van het seizoen enorm tegenviel. Alhoewel Key, die in 2019 bij McLaren als technisch directeur kwam, betrokken was bij successen zoals de zege van Daniel Ricciardo in 2021 tijdens de GP van Italië, ging het sinds de intrede van de nieuwe technische reglementen in 2022 niet van een leien dakje bij het iconische Britse team.

In de zoektocht naar verbetering besloot het team een nieuwe technische structuur op te zetten, waarna Key werd geslachtofferd. Hij hoeft echter niet lang stil te zitten, want nu kan hij dus aan de slag in Zwitserland.

Bij Sauber zal Key een oude bekende tegenkomen: Andreas Seidl was tot dit jaar de teambaas bij McLaren, maar is nu CEO bij Sauber. Hij wilde het talent van Key er graag bij hebben. "Ik vind het geweldig om hem terug te mogen verwelkomen in Hinwil."

"Zijn aanstelling is een cruciale stap in onze reis als team. Hij heeft ongelooflijk veel ervaring in de autosport, niet alleen als technisch directeur, maar ook in verschillende andere technische rollen", aldus de Duitser.

Ook interessant:

Verstappen degradeert concurrentie tot veldvulling

Natuurlijk, het was een onemanshow van Verstappen, maar dat betekent niet dat er niks te bespreken valt over bijvoorbeeld Ferrari en Mercedes. Integendeel! Coronel, Dimmers en Mosterdijk doen het volop!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"