Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Alonso had geen oog voor Mercedes of Red Bull: "Dat bewijst hoe sterk hij is"

Fernando Alonso wist zich al vroeg in het seizoen voor twee jaar extra te verbinden aan Aston Martin. De Spanjaard rijdt nog tot en met tenminste 2026 in de Formule 1. Aston Martin-ambassadeur Pedro de la Rosa vertelt in een exclusief interview met RacingNews365 dat hij de contractverlenging van de Spanjaard niet zag aankomen.

Alonso Miami Sunday
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Pedro de la Rosa had het gevoel dat Fernando Alonso halverwege vorig jaar al verder wilde in de F1, ondanks dat Aston Martin toen door een moeilijke periode ging. Alonso verliet Alpine eind 2022 voor een tweejarig contract bij Aston Martin, en de algemene vermoedens waren dat dit contract weleens de afsluiter zou kunnen zijn van de uitgebreide carrière van de Spanjaard. 

Maar het team vloog uit de startblokken in 2022 dankzij de nieuwe aerodynamische reglementen. Alonso scoorde zes podiumplaatsen in de eerste acht races, echter begonnen de prestaties van de auto af te nemen omdat het team een verkeerde weg insloeg met de ontwikkeling van de upgrade.

Aan het begin van het huidige seizoen werd er gespeculeerd over de toekomst van Alonso en of hij na het einde van dit jaar nog zou blijven. De 42-jarige verklaarde dat hij tijd nodig had om een beslissing te nemen, maar dat hij het team niet zou laten wachten. Alonso tekende uiteindelijk een nieuw tweejarig contract tot het einde van 2026, waardoor de Spanjaard tot en met zijn 45ste levensjaar nog actief is in de koningsklasse.

"Het feit dat hij bij dit team wilde blijven, en niet voor één jaar, maar voor twee jaar, is gewoon geweldig," zei Aston Martin-ambassadeur De la Rosa, exclusief in gesprek met RacingNews365."Toen Fernando hier vorig jaar kwam, had ik eerlijk gezegd, hij heeft het nooit zelf gezegd, het gevoel dat dit het laatste jaar was. En dan bedoel ik dit jaar, 2024."

Dit bleek niet de realiteit. "Maar meteen, halverwege vorig jaar, zelfs in de moeilijke tijden die we doormaakten, kon je voelen dat hij door wilde gaan en dat is nog een voorbeeld van motivatie, maar ook een bewijs van hoe gelukkig hij was in het team."

"Hij had het naar zijn zin"

Toen bekend werd dat Lewis Hamilton aan het einde van dit seizoen Mercedes zou verlaten om bij Ferrari te gaan rijden, was dat de vonk die de rijdersmarkt deed oplichten. Natuurlijk werd Alonso toen in verband gebracht met mogelijke overstappen naar Mercedes en Red Bull, maar hij koos ervoor om trouw te blijven aan Aston Martin.

"Ik voelde dat hij door wilde gaan", merkte De la Rosa op. "Dat betekent niet dat hij zei dat hij door wilde gaan, het was een persoonlijk gevoel, want hij had het naar zijn zin. Hij was echter altijd heel eerlijk tegen het team, omdat hij altijd zei dat hij in april een beslissing zou nemen. De rijdersmarkt veranderde in die tijd, maar hij hield woord."

"Voor hem was het niet belangrijk of er een ander team was met gaten of potentiële plaatsen. Hij zei tegen het team: 'Wacht, ik neem een beslissing als ik er klaar voor ben'. Ik denk dat het alleen maar bewijst hoe sterk hij is."

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez