Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Alonso opent de aanval op F1-regels rond testdagen: "Het is oneerlijk"

De twintig Formule 1-coureurs krijgen vanaf woensdag slechts drie dagen de tijd om hun nieuwe wagen onder de knie te krijgen voordat de eerste race van het seizoen begint. En die drie dagen worden dan ook nog verdeeld over twee coureurs. Fernando Alonso uit zijn frustratie.

Alonso Aston Martin Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Waar de coureurs eerst nog acht testdagen tot hun beschikking hadden, werd er in 2020 al twee dagen minder getest, om in 2021 nog maar drie testdagen over te houden. Een jaar later werd het aantal testdagen weer verdubbeld naar zes, maar net zoals in 2023 moeten de teams en coureurs het dit jaar doen met slechts drie testdagen. Vervolgens moeten de teams er al snel staan, want nog geen week later staat de eerste race van het jaar, de Grand Prix van Bahrein, op het programma.

De testdagen starten woensdagochtend en tot en met vrijdagmiddag kunnen de coureurs in totaal 24 uur testen. Die tijd wordt nog verdeeld tussen de twee coureurs, waardoor iedere rijder min of meer anderhalve dag (12 uur) de kans krijgt om de auto beter te leren kennen. Want elk team mag maar één auto inzetten tijdens de testdagen.

Fernando Alonso, een ervaren rot in het vak, uit kritiek op de opzet van het testen voor het seizoen. "We kunnen maar heel beperkt testen in Bahrein. Ik heb er de hele winter over nagedacht over hoe oneerlijk het is dat we anderhalve dag hebben om een wereldkampioenschap voor te bereiden", vertelt Alonso aan verschillende media, waaronder RacingNews365.

De Spanjaard heeft wel een idee hoe dat kan worden verbeterd. "Ik snap het niet dat we niet voor vier dagen naar Bahrein gaan voor de testdagen. Met al het geld dat ermee gemoeid is, alle marketing, de goede dingen die we zeggen over de Formule 1 en dat we steeds dichter bij de fans komen, ik begrijp het niet. Dan zou je twee dagen voor iedere rijder hebben. Met drie testdagen heb je een oneven aantal, je kunt het niet (eerlijk, red.) verdelen tussen de coureurs", zo laat Alonso verder weten.

"Ik zou ook niet weten waarom je niet met twee auto's kunt testen. We zijn al in Bahrein en we racen de week erop", aldus de 42-jarige Spanjaard. Het grote voordeel is dat je dan ook gelijk met twee coureurs kunt testen. Dat lijkt zeker met de 24 races in 2024, een record in de Formule 1, geen overbodige luxe.

Ook interessant:

Verstappen wacht cruciale vuurdoop met Red Bull in Bahrein

Ja, beste Formule 1-fan, niet alleen de Formule 1-begint weer, maar ook de RacingNews365 Formule 1-podcast is terug van weggeweest. En dat na toch wel een enerverende winterperiode. Beluister 'm hieronder! Liever via YouTube? Dat kan ook. Dan druk je op deze link.

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China