Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Alonso voert druk op FIA op na straf: "Deze beslissing bepaalt de toekomst"

Fernando Alonso laat doorschemeren niet blij te zijn met de straf die hij na de Grand Prix van de Verenigde Staten kreeg. Op donderdag, als het protest van Alpine dient, doet zich volgens de Spanjaard een belangrijke dag aan voor de toekomst van de Formule 1.

Fernando Alonso kende afgelopen zondag een racedag vol emoties. Hij was bezig aan een goede race toen Lance Stroll roet in het eten van de Spanjaard gooide met een onbesuisde verdedigende actie. Wonder boven wonder kon de Alpine-coureur zijn weg daarna vervolgen, al reed hij wel laatste. Toch werkte hij zich weer op tot de zevende plaats, waar hij ook zou finishen. Enkele uren na de race was die zevende plek plots weer als sneeuw voor de zon verdwenen, want na een protest van Haas tegen Alpine, dat met een losse en later zonder zijspiegel rondreed, kreeg Alonso dertig seconden bij zijn racetijd opgeteld. Het gevolg? Hij zakte terug tot P15.

Alpine in protest

Alpine liet het er niet bij zitten, want op haar beurt ging de Franse renstal in protest tegen het protest van Haas. Deze was volgens het team namelijk 'niet toelaatbaar'. Bovendien was men ook verbolgen over het handelen van de FIA. Tijdens de race werd het team namelijk niet gewaarschuwd door de autosportbond over de los zittende spiegel en ook bij de standaard controles na de race werd de auto goedgekeurd. Pas na het protest van Haas werd de auto als onveilig bestempeld. "De FIA heeft het recht om met de zwart-oranje vlag te zwaaien tijdens een race als ze vinden dat een situatie onveilig is. Tijdens de race beoordeelden ze de situatie en achtten ze echter dat dat niet nodig was. Bovendien heeft de FIA na de race geconcludeerd dat de auto legaal was", zo liet het team weten. Omdat het Haas-protest na de gestelde deadline voor protesten binnenkwam, vindt Alpine tot slot dat het nooit gehonoreerd mocht worden. "Omdat het protest 24 minuten na de gespecificeerde deadline is ingediend, had het protest daarnaast niet geaccepteerd mogen worden en daarom zou de penalty ongeldig moeten worden verklaard. Als team gaan we dan ook in protest tegen de toelaatbaarheid van het protest van Haas F1", aldus het statement van de Franse renstal.

Alonso: "Belangrijke beslissing"

Op Instagram laat Alonso ook zijn onvrede merken. Het protest van Alpine, dat aanstaande donderdag dient, wordt volgens hem zeer belangrijk voor de Formule 1. "Bedankt iedereen voor alle berichten die ik heb ontvangen. Het is een zeldzaam moment waarop iedereen het eens met elkaar lijkt te zijn over de regels." "Aankomende donderdag is dan ook een belangrijke dag voor de sport waarvan we zoveel houden. Deze beslissing zal namelijk dicteren of we met het oog op de toekomst van de sport de goede kant op gaan. Nogmaals bedankt allemaal voor jullie steun", zo luidt het bericht van de tweevoudig kampioen.

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
RN365-podcast Twinkeling in ogen Verstappen onheilspellend nieuws voor F1-concurrenten