Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

AlphaTauri-bolide 'onthult' eerste onderdelen van Verstappens RB18

Deze maandag werd de AT03 van AlphaTauri onthuld. Hoewel de Italiaanse renstal met een digitale onthulling kwam, gaf men al wat meer prijs dan Red Bull eerder deed. De twee teams delen een aantal onderdelen, waardoor we mogelijk al iets meer weten over de RB18.

Komend Formule 1-seizoen zal elk team haar bolide grotendeels op eigen houtje moeten ontwerpen. Wel zijn er een paar uitzonderingen. Zo nemen meerdere teams een motor af van een van de motorleveranciers in de koningsklasse en zijn er ook een aantal onderdelen die overgenomen mogen worden. Dit biedt kansen voor Red Bull en AlphaTauri. Beide F1-teams kennen dezelfde eigenaar en het is dan ook niet gek dat deze teams elkaar wel eens te hulp schieten. AlphaTauri koopt als dochterteam van Red Bull een aantal onderdelen in die door topteam Red Bull zijn ontworpen.

Dit is wat AlphaTauri van Red Bull 'krijgt'

Op de campus van Red Bull Racing zit niet alleen het topteam zelf, maar ook een aantal dochterondernemingen. Eén hiervan is Red Bull Technology. Dit bedrijf ontwerpt, bouwt en ontwikkelt onderdelen voor F1-bolides. Via deze onderneming krijgen zowel Red Bull Racing als AlphaTauri een aantal onderdelen. In de specificaties van de AT03 staan er drie onderdelen aangegeven die worden geproduceerd door Red Bull Technology. Dit zijn de achterwielophanging, de versnellingsbak en de remsystemen. Hiermee neemt AlphaTauri dus praktisch de hele achterkant van de Red Bull-bolide over. De onthulling van de AT03 geeft ons dus al een voorproefje van het 'achterwerk' van de RB18. Natuurlijk zijn de renstallen niet gek en willen ze zo min mogelijk prijsgeven, waardoor de achterkant enorm veel lijkt op het standaard FIA-model. Toch zijn er een aantal verschillen te spotten. AlphaTauri heeft, gezien de achterkant van de AT03 en de RB18 vrijwel identiek zullen zijn, mogelijk dus al een voorproefje gegeven van de Red Bull-bolide waarmee Max Verstappen en Sergio Perez komend seizoen zullen uitkomen. De Oostenrijkse renstal liet zelf vrijwel niets zien tijdens haar 'onthulling', een week eerder. Zie hieronder de vergelijking van de AT03-achterkant met het standaard FIA-model.

De zichtbare verschillen van de ophanging

Op bovenstaande foto zien we veel gelijkenissen tussen de achterophanging van de AT03 (en dus ook de RB18) en het standaard FIA-model. Toch zijn de onderdelen niet hetzelfde. De aandrijfas van de AlphaTauri-bolide lijkt wat hoger te liggen dan het standaardmodel en de draagarmen zijn met een minder brede hoek bevestigd aan de bolide. Deze draagarmen lijken ook wat kleiner te zijn dan het FIA-model, al komt dit ook grotendeels doordat het bodywork van de AT03 veel breder is dan het standaardmodel, dat al in 2021 werd gepresenteerd. De verschillen zijn niet enorm groot, maar het AlphaTauri/Red Bull-ontwerp heeft in ieder geval een eigen design.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"