Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Alpine-baas doet boekje open over Piastri-drama en geeft pijnlijke blunders toe

Oscar Piastri rijdt in 2023 voor McLaren in de Formule 1, dat is al even een feit. De voormalig Alpine-junior was het hoofdonderwerp van de coureursmarkt de afgelopen weken. In dit verhaal was de Franse renstal de grote verliezer. Laurent Rossi doet er een boekje over open.

Alpine-baas Laurent Rossi baalt als een stekker van Oscar Piastri's overstap naar McLaren. Het kwam voor hem - en voor het hele team - zeer onverwachts. De overstap van Fernando Alonso naar Aston Martin kon hij nog enigszins begrijpen, maar dat het jonge Australische talent ineens een contract bij de concurrent tekende, viel hem zwaar. "Dat van Oscar kwam onverwachts en is een teleurstelling", zegt hij in gesprek met Formula1.com . "We hebben onze betrokkenheid aan Ostar erg snel waargemaakt en hem een optie gegeven op 15 november. Hierin stond dat hij reservecoureur zou worden, waarna hij een uitgebreid trainingsprogramma zou krijgen met maar liefst 5.000 kilometers in de auto. Ook zochten we een stoeltje voor hem voor 2023 en 2024." Alpine hield zich aan haar beloftes en begon met het serieuze trainingsprogramma voor Piastri. "In augustus had hij al 3.700 kilometer verreden en de 5.000 was makkelijk gehaald. Hij was niet alleen onze reservecoureur, maar ook de 'meest getrainde rookie ooit'. We gingen zo ver als het maar kon en we hebben zelfs iemand ingehuurd om hem een stoeltje te vinden in de F1. Dat wilden we goed aanpakken. Eind april vonden we een stoeltje voor hem bij Williams."

En toen kwam McLaren in het verhaal

Rossi legt uit dat de deal met Williams zo goed als rond was. Het passen van het F1-stoeltje was zelfs al gepland, maar toen kwam het management van Piastri ineens met het nieuws over McLaren. "Dat was teleurstellend. We vonden het een beetje raar, want we hadden wat meer loyaliteit verwacht na alles wat we voor hem hebben gedaan. Hij zei niet dat hij naar dat team ging, maar hij zei dat er een optie was." "In juli werd Daniel (Ricciardo) bevestigd voor het jaar erna, dus we dachten dat er interesse was bij McLaren, maar niet eens een beschikbaar stoeltje." In eerste instantie werd Ricciardo nog bevestigd voor 2023, maar later werd er toch plaats gemaakt voor Piastri. "We dachten dat Oscar nog steeds voor ons kon gaan. Het verklaart ook zijn promotie: hij was onze reservecoureur en we promoveerden hem tot onze coureur." Hier kwam de grote klap voor Rossi, teambaas Otmar Szafnauer en het hele team. "Otmar zag hem en we kondigden het nieuws aan. We wisten nooit dat hij al een contract had ondertekend. Dat heeft hij ons nooit verteld."

Fouten gemaakt bij contractuele situatie Piastri

Het was voor Rossi een grote verrassing dat Piastri al een contract had getekend bij de concurrent, vooral na alles wat ze voor F2-kampioen van 2021 hebben gedaan. "Vanuit ons perspectief was het allemaal heel simpel. Wij waren zeer toegewijd en ik denk niet dat we ook maar iets meer konden geven aan een coureur." Toch kon Piastri weg. Vertrouwen is belangrijk in de Formule 1, maar een krabbel onder een contract kan véél meer betekenen. Hier zat een grote blunder van Alpine: "De opgestuurde contracten had hij nooit ondertekend. We hebben vaak een contract gestuurd, maar ze zijn nooit ondertekend. We konden hem niet bij het team houden omdat hij niet getekend had." Rossi had 'meer loyaliteit verwacht' van Piastri, maar erkent dat Alpine verkeerd heeft gehandeld. "We hebben fouten gemaakt. Contractuele fouten. We hebben een deurtje opengehouden door hem niet vast te leggen met een contract waardoor hij niet weg kon. Waarom deden we dat?" "We dachten dat als je iemand zó veel geeft, alle trainingen, een reserverol, een stoeltje bij een partnerteam... dat hij dan toch niet weggaat na zoveel jaren aan support." Rossi vergelijkt het met 'loyale' coureurs als George Russell, Charles Leclerc en Max Verstappen. Zij stroomden vanuit het 'kleinere' team door naar de topteams. Bij Alpine gingen ze van hetzelfde uit, maar dat is nu einde verhaal.

Viaplay
x
Coronel Diep onder de indruk na onthulling Verstappen: "Ga dan met één oog dicht rijden!"