Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Analyse: Verstappen belangrijke podiumkandidaat voor GP China

De kwalificatie voor de Chinese Grand Prix was er eentje waarover uitgebreid na werd gepraat. Een boze Max Verstappen, een teleurstellend team van Ferrari en volop reden voor Red Bull om optimistisch te zijn voor de race.

Verstappen China
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Voor de neutrale Formule 1-fan was de kwalificatie in Sjanghai een prachtig schouwspel. De onderlinge verschillen tussen de top drie teams waren dit seizoen nog niet zo klein en positief was dat Max Verstappen in zijn Red Bull mee kon doen voor de topklasseringen.

Ferrari valt tegen

Voorafgaand aan het GP-weekend was Ferrari de grote favoriet. De Italiaanse krachtbron is heer en meester op de rechte stukken én met een recht stuk van meer dan een kilometer wist het veel tijdwinst te behalen ten opzichte van Mercedes en Red Bull. Liefst drie tienden won Ferrari ten opzichte van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas en zelfs een halve seconde ten opzichte van Max Verstappen op het lange rechte stuk.

Daar waar Ferrari in Bahrein ook ijzersterk was in de bochtige sectoren, verliest het nu tijd ten opzichte van Mercedes en Red Bull. De Duitse renstal is dit weekend een klasse apart in de laatste sector.

			© Ferrari
	© Ferrari

Verstappen laat zich piepelen

Chaos aan het einde van de kwalificatie. Tien coureurs die in een treintje rijden om hun laatste vliegende ronde in te gaan. Allemaal zo laat mogelijk naar buiten gestuurd en ditmaal ging het voor vier van de tien coureurs mis: ze kwamen te laat over start/finish.Max Verstappen en Red Bull waren niet wakker genoeg en misrekenden zich, daar waar Ferrari en Renault wakkerder waren.

Sebastian Vettel werd door de teamleiding verteld om gas te geven om zo nog wél een vliegende ronde te kunnen rijden. Hetzelfde gold voor Nico Hulkenberg en Daniel Ricciardo, die de verbouwereerde Verstappen voorbij stoven in de laatste sector. Balend, vloekend, zuchtend en kreunend likte de Nederlander zijn wonden. Hij gebeurt niet vaak, maar Max was te braaf geweest en het team gaf hem niet de gewenste informatie.

Red Bull heeft de problemen definitief opgelost

Zag het er na de vrije trainingen op vrijdag al veelbelovend uit, die lijn trok Verstappen op zaterdag door. Uiteindelijk gaf de Red Bull-coureur een halve seconde toe ten opzichte van Valtteri Bottas, maar er had mogelijk nog iets meer ingezeten met een goede laatste run. Een achterstand van drie tot vier tienden had gekund. Belangrijker daarbij is dat Red Bull de aansluiting weer gevonden heeft met Ferrari en Mercedes – Verstappen stond vierde vlak voor het vallen van de vlag.

In de langzame, bochtige sector 1 zijn de verschillen tussen de topteams uiterst gering. Ze ontlopen elkaar nauwelijks, iets dat ook in sector 2 het geval is. In de derde sector is het Mercedes dat de klok slaat en drie tot vier tienden wint ten opzichte van Verstappen en de Ferrari’s. Daarbij winnen de Italianen drie tienden op het lange rechte stuk, maar geven ze uiteindelijk zeven tot acht tienden toe in de bochten. Voor Verstappen is het tijdverlies ten opzichte van de Mercedessen op het rechte stuk beperkt, waarbij hij een tot twee tiende verliest. Zijn totale tijdverlies in deze sector bedraagt drie tienden.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Verstappen heeft volop kans op een goed resultaat zondag

Mercedes mag dan de favoriet zijn voor de Grand Prix, maar vlak Verstappen niet uit. In de kwalificaties is de Red Bull-Honda combinatie nog niet goed genoeg voor de polepositions, maar tijdens de race spelen andere factoren een rol. De motoren zijn gelijkwaardiger omdat de party modus niet gebruikt wordt en bandenmanagement is cruciaal. Op dat vlak zijn Verstappen en Red Bull vaak ijzersterk, waarbij het Shanghai International Circuit een bandenvreter is. Met name de lange doordraaiers, bocht 7,8, en 13 zijn zwaar voor de banden.

Op vrijdag toonde Verstappen over een uitstekende racepace te beschikken, waarbij hij de rondetijden erg constant hield. De Red Bull-coureur is het gehele weekend al erg te spreken over de balans in zijn auto, terwijl Hamilton en Leclerc dat allerminst zijn.

Met de top van de Formule 1 aanzienlijk dichter bij elkaar dan de afgelopen races wacht de fans mogelijk een spannende race. De combinatie van het type circuit, hoge bandenslijtage én de kans op een Safety Car maken de wedstrijd op voorhand interessant.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Belangrijkste nieuws over de GP van China RN365 Nieuwsdossier

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Teambazen willen (nog) niets van gewaagde uitspraak Verstappen weten