Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Arie Luyendyk pleit voor vaste stewards in de Formule 1

Tweevoudig Indy-500 winnaar én IndyCar-steward Arie Luyendyk pleit voor vast stewards in de Formule 1. Aanleiding is de straf voor Max Verstappen in Amerika, die veel stof deed opwaaien. In de IndyCar wordt er al jaren gebruik gemaakt van vaste stewards en dat werkt volgens de Nederlander perfect.

Luyendyk is tijdens het IndyCar seizoen één van de drie vaste stewards, die rapporteren naar de wedstrijdleider. De opzet van het systeem is daarmee vrijwel hetzelfde als in de Formule 1, maar de uitvoering is een stuk eenvoudiger. Daarnaast is het volgens Luyendyk makkelijk te begrijpen voor de fans, omdat dezelfde stewards de beslissingen maken. "De Formule 1 heeft vaste stewards nodig" , zegt Luyendyk tegenover GPUpdate.net. "De reglementen zijn complex, die leer je niet in een weekend uit je hoofd. Je kan mij niet vertellen dat iemand als Mika Salo het gehele reglement uit zijn hoofd weet, terwijl hij maar één of twee keer per jaar steward is" , uit Luyendyk kritiek op het huidige systeem in de Formule 1.

"Zet er iemand neer die er elke wedstrijd zit, dat maakt het veel makkelijker om situaties te beoordelen. Nu wordt niet iedereen gelijk behandelt, zoals in Amerika" , refereert Luyendyk naar het incident met Max Verstappen twee weken geleden. "De straf van Verstappen was vooral voor de fans niet goed. Ze bleven boos en verward achter, terwijl de Formule 1 er al niet heel goed op staat in Amerika. Dat is dus niet zo slim" , besluit Luyendyk zijn betoog.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"