Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Aston Martin houdt sprankje hoop op mindere Red Bull-winter: "Want ze benaderen perfectie"

Aston Martin was aan het begin van 2023 het enige team dat Red Bull enigszins kon bijhouden. Toch wist het team uit Silverstone dat het haast onmogelijk zou zijn om Max Verstappen en Sergio Perez daadwerkelijk een keer te verslaan, stelt Pedro de la Rosa, voormalig Formule 1-coureur en ambassadeur van Aston Martin, in een exclusief interview met RacingNews365.

Verstappen Alonso Zandvoort
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was een daverende verrassing aan het begin van het seizoen: de snelheid van Aston Martin. De groene bolides van Fernando Alonso en Lance Stroll gingen als een tierelier en waren sneller dan het grote Ferrari en motorleverancier Mercedes. Alonso stond in de eerste acht races maar liefst zes keer op het podium, al was het gat naar het dominante Red Bull nog vrij groot.

Aston Martin zou uiteindelijk wegzakken in de tweede seizoenshelft. Het team uit Silverstone was niet in staat om de ontwikkeling van andere teams bij te houden en had ineens moeite om punten te scoren. De podiumplaats van Alonso in Brazilië was wel een fijne opsteker in een zware periode. Pedro de la Rosa, de ambassadeur van Aston Martin, stelt in een exclusief interview met RacingNews365 echter dat Aston Martin ook geen illusies had toen het wel heel goed ging in de eerste seizoenshelft.

"Ik denk dat we wisten hoe moeilijk het zou zijn om Red Bull te verslaan", vertelt De la Rosa. "Alles moest onze kant op vallen en zij moesten wat foutjes maken. Achteraf denk ik dat niemand dichtbij genoeg zat om Red Bull echt onder druk te zetten en fouten te laten maken. En daarom maakten ze ook geen fouten, dat is de realiteit. Maar ik denk dat we heel dichtbij kwamen in Monaco, het dichtst dat we ooit zijn gekomen. Red Bull had echter altijd een voordeel."

"Het is niet relevant waar je finisht"

De Spanjaard, die zelf voor Jordan, Arrows, Jaguar, McLaren, Sauber en HRT reed in de Formule 1, zag dat Red Bull geen zwakke punten had. "Hun voordeel zag je in de kwalificatie en als het niet in de kwalificatie was, hadden ze het voordeel wel qua bandenslijtage in de race. Dus ze hadden simpelweg geen zwakke punten en waren ongelofelijk goed qua racesnelheid. Dat was uiteindelijk de sleutel tot het succes, want als ze op een moment werden verslagen in de kwalificatie, was het al duidelijk dat de andere teams niet genoeg snelheid hadden in de race. In Monaco konden we ze uitdagen, maar ze waren toch te sterk. We gaan het volgend seizoen opnieuw proberen."

Een probleempje in de poging om Red Bull in 2024 uit te dagen: De la Rosa heeft werkelijk geen idee of een team Red Bull echt kan verslaan in 2024. "Het eerlijke antwoord is dat ik het niet weet. Niemand weet het. Het hangt vooral af van in hoeverre Red Bull haar pakket kan ontwikkelen, want ze benaderen perfectie. Hoe dichter je bij 100% komt binnen de reglementen, hoe moeilijker het wordt om extra rondetijd te vinden."

Aston Martin kijkt voorlopig niet naar Red Bull, stelt de 52-jarige De la Rosa. "Wij moeten ons op onszelf concentreren en er zeker van zijn dat het niet uitmaakt wat andere mensen doen. We blijven verbeteren en ontwikkelen en hebben geen specifieke doelen. We moeten alleen doelen stellen qua ontwikkelingssnelheid, niet een positie in het kampioenschap. Het is niet relevant waar je finisht. Het is alleen belangrijk hoe ver je achter de winnaar eindigt en de achterstand wegwerkt in een jaar. En daar zijn we heel sterk in geweest de afgelopen twee jaar: het gat dichten naar de coureur op poleposition."

Ook interessant:

Van der Garde: "Verstappen onderschat: het is ongekend wat we nu meemaken"

RacingNews365 ging op bezoek bij Giedo van der Garde voor een eindejaarsinterview. De ex-coureur blikt terug op het F1-jaar in de onderstaande video.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

4 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Streep erdoor Marko gooit verrassend deur dicht voor deze potentiële teamgenoot Verstappen