Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Aston Martin troeft concurrentie af op jacht naar aanzienlijk voordeel

Aston Martin viert vandaag een noemenswaardige primeur. Het is het eerste team dat op het circuit meters maakt met een nieuwe 2022-spec Formule 1-bolide. Dat kan de oer-Britse formatie een voordeel opleveren. Althans, daar zet men wel op in.

Op donderdag 10 februari presenteerde Aston Martin de nieuwe AMR22 voor 2022. Dat was de daadwerkelijke raceauto en niet zomaar een dummy. Sterker nog, het was die auto die direct na de launch naar Silverstone werd gereden. Aldaar vindt de shakedown plaats met beide coureurs achter het stuur. Het is een vroege shakedown, de eerste van alle teams, maar een hele bewuste keuze van Aston Martin, zo legt Chief Technical Officer Andy Green uit: "We wilden die shakedown zo vroeg mogelijk doen om alle systemen van de auto te checken, om vervolgens ruim de tijd te hebben tussen die shakedown en de eerste wintertest." Het stelt Aston Martin eerder dan alle teams in staat bij te sturen als dat nodig blijkt te zijn: "Het geeft ons tijd om te anticiperen. Maar hopelijk verloopt de shakedown goed en valt er niks bij te sturen."

Aston Martin wil de boel niet à la Red Bull 'bedriegen'

Maar met alles gloednieuw is de kans op dat laatste scenario niet heel groot: "Geen enkel onderdeel van de 2021-auto is meegenomen naar de nieuwe auto. Bovendien zit er maar heel weinig tijd tussen de tweede wintertest en de eerste Grand Prix van het jaar, wat het nagenoeg onmogelijk maakt om dan nog te reageren." Gevraagd waarom Aston Martin er niet voor koos om net als Red Bull bijvoorbeeld een rookgordijn op te werpen door een dummy-auto te presenteren, geeft hij aan dat men niemand wilde 'bedriegen': "De auto was klaar en beschikbaar en we wilden niet enkel een livery-launch doen."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"