Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

• En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Azerbeidzjaanse tranen van geluk en van verdriet voor Bottas

Veel Formule 1-coureurs hebben net als Valtteri Bottas gemixte gevoelens als ze kijken naar de verschillende prestaties op het stratencircuit van Bakoe. Geen enkele coureur won er twee keer en de race zit regelmatig vol drama en chaos, zoals de Fin maar al te goed weet.

Tranen van geluk of juist tranen van verdriet? Het stratencircuit in Azerbeidzjan is onvergeeflijk door de muren vlak langs het circuit. Een kleine fout wordt afgestraft, al kan een Formule 1-coureur soms weinig tot niets doen aan een uitvalbeurt. Valtteri Bottas weet er alles van: in de afgelopen jaren kende hij geluk en pech in Bakoe. Zo imponeerde de Alfa Romeo-coureur in zijn tijd voor Mercedes op het stratencircuit in 2017, toen hij een dragrace naar de finishlijn op het extreem lange rechte stuk won van Lance Stroll en daarmee de tweede plaats in de race pakte. Balen voor Stroll, maar een indrukwekkende laatste ronde voor Bottas zoals hieronder is te zien.

Tranen in Bakoe

In 2017 was Bottas achter racewinnaar Daniel Ricciardo de snelste coureur, maar een jaar later eindigde zijn race in tranen. Lang leek hij zicht te hebben op de overwinning en kon hij teamgenoot Lewis Hamilton achter zich houden, maar drie ronden voor het einde van de race sloeg het noodlot toe. Bottas krijgt een klapband en moet zijn bolide parkeren. Hamilton profiteert ervan en kan de race op zijn naam schrijven, met Kimi Raikkonen (Ferrari) en Sergio Perez (Force India) ook op het podium. Zoals wel vaker het geval is in Bakoe blijft de race met dit soort momenten ontzettend onvoorspelbaar. Beelden van de slotfase in 2018 vind je hieronder. To finish first, you first have to finish...

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"