Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Emilia-Romagna 2023

Belangrijk moment voor F1-teams valt letterlijk en figuurlijk in het water

Meerdere Formule 1-teams hebben, of hadden, een aantal belangrijke updates gepland voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. Met de verraderlijke weersomstandigheden vallen die plannen echter letterlijk en figuurlijk in het water.

Hamilton Bahrain GP 2023 Friday Mercedes
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De hevige regenval in de regio Emilia-Romagna zorgt in eerste instantie al voor onzekerheid over de Grand Prix zelf. De noodsituatie kan betekenen dat het Formule 1-weekend wordt afgelast, waarover later vandaag (17 mei) meer informatie wordt verwacht.

Mocht het weekend wél doorgaan, dan zullen de F1-teams een aantal belangrijke plannen hoogstwaarschijnlijk uitstellen. De race in Italië is de eerste Grand Prix van de Europese kalender, wat betekent dat meerdere renstallen grote, belangrijke updates hebben meegenomen naar Imola.

De regenval zal dit weekend aanhouden en zorgt vrijwel zeker voor natte sessies, wat data vergaren en het testen van nieuwe onderdelen heel lastig maakt. Representatieve data verkrijgen op een nat Imola is hierdoor bijna niet mogelijk en coureurs een grote update geven op nat asfalt? Dat zal niet heel snel gebeuren.

Ferrari lijkt de knoop al te hebben doorgehakt en zal een significante update uitstellen tot aan de Grand Prix van Spanje, twee weken later. De nieuwe achterwielophanging zal dus niet geïntroduceerd worden op het natte Imola. Andere teams zullen naar verluidt hetzelfde doen met hun grotere updates.

Waarom zijn veel updates gepland voor Imola?

Vervoerskosten voor de Formule 1-teams zijn hoog en hoe meer onderdelen er worden meegenomen, hoe hoger deze kosten uitvallen. Nieuwe onderdelen vervoeren via een vrachtwagen is ook makkelijker dan in een vliegtuig. De eerste races van seizoen werden verder weg van de thuisbases in Europa verreden. De GP van Emilia-Romagna (Italië) is de eerste race dichtbij 'huis' en dus een uitgewezen kans voor grotere updates.

Daarnaast hebben de F1-teams een aantal races nodig om data te vergaren voor de nieuwe onderdelen, waardoor er in de tweede of derde race van het seizoen niet direct een (grote) verandering komt. Imola is de zesde race op de kalender van 2023, waardoor er onderhand voldoende data is verzameld.

Mercedes-update mogelijk ook uitgesteld

Mercedes heeft of had eveneens een grote update gepland voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. De 'B-Spec' van het Duitse topteam zal naar alle waarschijnlijkheid ook uitgesteld worden, tenzij Lewis Hamilton en George Russell écht niet kunnen wachten en/of de engineers heel zeker van hun zaak zijn.

Als de update wordt uitgesteld, dan zullen de nieuwe onderdelen twee weken op zich laten wachten. Een week na de race op Imola staat de Grand Prix van Monaco gepland, maar een update op het zeer krappe en ongewone stratencircuit lijkt ook geen reële optie te zijn voor de F1-teams.

Ook interessant:

Mercedes hoopt op wonderwapen in strijd met Verstappen

Deze week in de RN365 F1-podcast speciale aandacht voor de GP in Imola, de kansen van Verstappen aldaar en de grote aanstaande update voor de Mercedes-bolide. Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk praten je bij. Beluister 'm hieronder.

Formule 1 GP Emilia-Romagna 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Analyse Vrees Verstappen komt uit: wat betekent het vertrek van Marshall voor Red Bull?