Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Nederland 2022

Belangrijke dag in de rechtbank voor de toekomst van de Nederlandse GP

Op dinsdag 19 juli mogen vertegenwoordigers van Circuit Zandvoort wederom plaatsnemen in de rechtszaal als het hoger beroep dient bij de Raad van State.

Zandvoort Verstappen 2021
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Al sinds er werd aangekondigd dat de Grand Prix van Nederland terug zou keren in Zandvoort, worden er links en rechts zaken aangespannen tegen het circuit.

Wat te denken van de inmiddels befaamde rugstreeppadden en zandhagedissen. De beestjes zelf spanden niet de zaak aan tegen het circuit, maar Stichting Duinbehoud en Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen deden dat wel, omdat de werkzaamheden aan en rond het circuit het leefgebied van de beschermde diersoorten hebben aangetast. Zij kregen in augustus 2021 geen gelijk van de rechter, maar gingen wel in hoger beroep, waarvan het nog niet duidelijk is wanneer deze dient.

Een andere zaak gaat over de verleende natuurvergunning voor het circuit, aangespannen door Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen, Mobilisation for the Environment en Stichting Duinbehoud. Zij meenden dat de vergunning onterecht was verleend, omdat alle werkzaamheden leidden tot een toename van de neerslag van stikstof.

Zij kregen eveneens ongelijk van de rechter. De natuurvergunning voor Circuit Zandvoort is daardoor nog steeds geldig. De partijen legden zich er echter niet bij neer en gingen in hoger beroep tegen die uitspraak. De eerste zitting van het hoger beroep is deze dinsdag, 19 juli 2022.

De Raad van State doet op 2 augustus een voorlopige uitspraak over de vergunning en velt in principe het oordeel over de GP van Nederland van 2022. Mag deze nog doorgaan? Begin volgend jaar volgt dan een definitieve uitspraak over de verleende vergunning, die de komende edities in gevaar kan brengen als de Raad van State bepaalt of de vergunning terecht is verleend.

			© Mercedes
	© Mercedes

Van Overdijk: "Moeten dit accepteren"

Ergens in de buurt van Circuit Zandvoort hebben enkele advocaten het heel druk met alle rechtszaken. Als vertegenwoordigers van het duinencircuit deze dinsdag naar de rechtbank trekken, zal dit dus zeker niet de eerste keer en al helemaal niet de laatste keer zijn. Robert van Overdijk, algemeen directeur van Circuit Zandvoort, is de tel echter nog niet kwijt geraakt. Nee, hij weet precies hoeveel zaken hij en zijn team al hebben gehad.

Beter gezegd: hij weet hoeveel zaken Circuit Zandvoort al heeft gewonnen. "Inmiddels zitten we op 38 rechtszaken", vertelt Van Overdijk in een exclusief interview met RacingNews365. "Tot op heden hebben we er 38 uit 38 gewonnen. Zijn we er daar mee? Ik denk het niet. Dinsdag 19 juli staat er weer een kort geding gepland."

"Op het moment dat je 38 van de 38 zaken wint, dan zul je echter toch wel iets goed gedaan hebben. Aan de andere kant: met welke argumenten we ook zullen komen, iemand die principieel ergens tegen is, die kun je met argumenten ook niet overtuigen. Dat moeten we dan ook maar gewoon accepteren", zo luidt zijn nuchtere conclusie.

Hoe vaak wil je nee horen?

- Robert van Overdijk

Geen zorgen bij Van Overdijk

Alhoewel een uitspraak in het nadeel van Circuit Zandvoort heel slecht uit kan pakken voor Van Overdijk, zijn team, de Grand Prix van Nederland en dus miljoenen F1-fans wereldwijd, zijn er geen zorgen bij de directeur van het iconische duinencircuit. Nadat zoveel rechters zich eerder al hebben uitgesproken over de zaak, snapt hij niet dat er nogmaals verder wordt geprocedeerd.

"Zij (de natuurorganisaties, red.) richten zich constant op de stikstofzaak, die we ook al bij de hogere rechter hebben gewonnen. Die trekken ze nu nog eens door naar de Raad van State. Als er al drie, vier rechters hebben geoordeeld dat het allemaal prima binnen de vergunning past, dan kan je je daar heel druk om maken, maar wij gaan er gewoon vanuit dat weer wordt bevestigd dat alles keurig binnen de regels gebeurt."

"Hoe vaak wil je nee horen? Als er principes in het spel zijn, is dat lastig", concludeert Van Overdijk tot slot.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull hebben een structureel probleem

De Oostenrijkse GP was een enerverende. Want hoe denken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk over de Ferrari-problemen? Of van het wangedrag van enkele 'supporters' naast de baan?

27 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken