Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Interview: Bent Viscaal, de nieuwe Nederlandse hoop in Formule 3

In wat slechts zijn derde seizoen in de autosport wordt, mag Bent Viscaal (19) zijn kunsten vertonen in het nieuwe Formule 3-kampioenschap. De Tukker verdedigt komend jaar de kleuren van het HWA Racelab, een nieuw team dat in het verleden bekendheid verwierf als huistuner van Mercedes.

Waar andere Nederlandse namen gemeengoed zijn geworden onder de nationale media, daar valt Viscaal een beetje uit de toon. De nuchtere tiener, wiens wieg in het naast Almelo gelegen Albergen lag, kroop vanuit de schaduw pardoes in de spotlights. Als vicekampioen van de Euroformula Open-klasse mag Viscaal zijn potentie tonen in de ‘nieuwe’ Formule 3.

Hoe hij zo op de achtergrond is gebleven? “Dat komt denk ik doordat we ons pad heel strategisch hebben uitgestippeld”, laat trotse Tukker Viscaal met een kenmerkend Twents accent in een exclusief gesprek met RacingNews365 weten. “Vorig jaar heb ik mijn races gereden in de Euroformula Open, een serie waar niet bijzonder veel media-aandacht voor is. Toch lag het niveau erg hoog en heb ik mezelf een dienst bewezen door met het vicekampioenschap en de titel ‘rookie van het jaar’ aan de haal te gaan.” “Het komt voor sommigen misschien wel een beetje als verrassing dat ik komend jaar actief ben ik de Formule 3. Er is achter de schermen hard gewerkt om dit voor mij mogelijk te maken en kortgeleden kon ik het eindelijk bekend maken. Voor mij is het wel een beetje wennen, want bij dit kampioenschap komt natuurlijk wél een hoop media-aandacht kijken. Dat is ook wel logisch bij zo’n hoog aangeschreven klasse als de Formule 3.” Viscaal stapt niet bij het eerste, beste team in. HWA is in de autosportwereld een bekende naam, zoals bovenvermeld. De Tukker probeert echter te waken voor overmoed. “Kijk, het wordt mijn eerste seizoen in de Formule 3 en tevens HWA’s eerste seizoen in de Formule 3. We hebben te maken met een nieuwe klasse en een nieuwe wagen. Natuurlijk hebben ze veel ervaring, maar dit is toch wel weer even iets anders.” De ervaring van teammaat Jake Hughes (24), die al heel wat jaartjes meedraait in de top van de juniorklassen, is volgens Viscaal daarom ook een waardevolle toevoeging. “Dat kunnen we in deze situatie absoluut goed gebruiken.”

Viscaal maakte in 2018 indruk in het Euroformula Open-kampioenschap Een opvallend kenmerk aan Viscaal is zijn bril. De 19-jarige loopt ermee over straat, maar houdt zijn bril op als hij achter het stuur zit. “Lenzen? Nee joh, ik draag al een bril sinds ik drie jaar oud was en om heel eerlijk te zijn ondervind ik er totaal geen hinder van”, klinkt het nuchter uit de mond van de nieuwbakken Formule 3-coureur, die naast het Euroformula Open-seizoen op enkel een jaartje Formule 4 als autosportervaring kan buigen. Wat er voor Viscaal in het verschiet zit, weet de tiener nog niet. “Laten we eerst maar eens rustig beginnen met dit seizoen, ons best doen en kijken wat er mogelijk is. Ik ga me nu nog niet bezighouden met het jaar 2020, of alles wat daarna komt. Nu draait alles om de Formule 3 en ik kan niet wachten om te beginnen!” Het Formule 3-kampioenschap start tijdens de Grand Prix van Spanje, de eerste race van 2019 wordt afgewerkt op zaterdag 11 mei. Gedurende acht weekends zullen er in totaal zestien wedstrijden worden verreden. Het slotstuk staat op het programma tijdens de Russische GP in Sotsji en zodoende zijn de F3-coureurs eind september al klaar met hun kampioenschap.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"