© Mercedes AMG F1

Nieuwsoverzicht

Rapport Mercedes: Ondanks barsten in het pantser nog altijd de nummer één

06 aug. 11:45 René Oudman 0 reacties
De zomerstop is in volle gang en dus is het tijd om terug te kijken op de eerste seizoenshelft van 2018. Wie waren er sterk en wie vielen er bijzonder tegen? Racingnews365 pikt elke dag een team uit en beoordeelt zowel de stal, als haar coureurs. Vandaag in deel één: Mercedes.

Mercedes: 8,5

Eindelijk, na drie dominantie jaren en één seizoen waarin de concurrent alles uit handen gaf, heeft Mercedes het eens niet gemakkelijk. Juist in deze niet eenvoudige jaargang blijkt hoe ontzettend sterk het collectief is. Want waar Lewis Hamilton en voormalig teamgenoot Nico Rosberg de krantenkoppen wisten te halen door elkaar van de baan te rossen, daar vliegen Hamilton en Valtteri Bottas met speels gemak naar de bokalen.

De Mercedes is absoluut niet meer de beste wagen van het veld en ook de motor is qua vermogen inmiddels gedegradeerd naar een plekje achter de Ferrari. Dat Mercedes alsnog eerste staat in zowel het rijders- als het constructeurskampioenschap is niets minder dan een knappe prestatie. Natuurlijk heeft men in Duitsland en Hongarije geprofiteerd van weersomstandigheden, maar zonder geluk vaart niemand wel.

De Silberpfeilen zullen er na de zomerstop een gigantische kluif aan hebben om Ferrari achter zich te houden, maar met de juiste mindset en de juiste personen kunnen ze een heel eind komen. Mercedes verdient een hoge waardering doordat ze aantonen ook in lastige dagen overeind te blijven, die vijfde opeenvolgende titel is nog lang niet uit het zicht verdwenen.

 • Overwinningen: vijf
 • Podiumplaatsen: veertien
 • Polepositions: zes
 • WK-punten: 345, eerste

Lewis Hamilton: 8

Met vier wereldtitels achter zijn naam is Lewis Hamilton, samen met Sebastian Vettel, de meest gedecoreerde coureur van het veld anno 2018. De Brit heeft in de afgelopen vier seizoenen een haast onverslaanbare Mercedes onder zijn achterste gehad en criticasters noemden het zodoende ‘niet heel verwonderlijk’ dat hij met hoge regelmaat de gang naar het erepodium kon maken. Met vijf zeges uit twaalf Grands Prix heeft Hamilton ook dit jaar een sterk seizoen, Vettel maakt hem het leven echter zuurder dan dat welke Ferrari-piloot ook kon doen in het V6-turbohybridetijdperk.

In het begin van de jaargang liet Hamilton een paar zwakten zien. Op sommige momenten zat de Brit en totaal niet bij, juist in de periode waarin Vettel zijn slag sloeg. Bij de Azerbeidzjaanse overwinning kwam een hele hoop mazzel kijken, zeges in Spanje en Frankrijk daarentegen juist ijzersterk. Een acht omdat Hamilton nog niet de air en de uitstraling heeft die hij in 2015 en vanaf de zomerstop in 2017 wél had, namelijk dat onverslaanbare. Af en toe lijken zijn gedachten nog iets te veel gevuld te zijn met randzaken, iets wat in de Formule 1 compleet overbodig is.

 • Overwinningen: vijf
 • Podiumplaatsen: negen
 • Polepositions: vijf
 • WK-punten: 213

Valtteri Bottas: 8,5

Als er iemand het predikaat ‘grootste pechvogel van 2018’ verdient, is het Valtteri Bottas. De Fin had nog één rondje nodig in Bahrein, leek op de winst af te stevenen in China, had altijd moeten winnen in Azerbeidzjan, kon zijn poleposition in Oostenrijk door mechanische panne niet omzetten in een mooi resultaat en reed na de Safety Car op Silverstone als een ‘sitting duck’ voor de rest uit. Oja, dan was daar ook nog de Grand Prix van Duitsland, waarin Bottas op nieuwere banden het duel met Hamilton niet aan mocht gaan.

Had Bottas al die gemiste punten aan zijn conto toe kunnen voegen, dan had hij serieus meegedaan in de titelstrijd. De 28-jarige is dit jaar bijzonder sterk en maakte eigenlijk slechts één foutje: in de kwalificatie voor de Australische Grand Prix. Het is de vraag wanneer het geluk eindelijk eens aan Bottas’ zijde komt te staan. Op deze manier wordt Hamilton het leven wel érg gemakkelijk gemaakt. De Brit is met vijf uit twaalf de grote superster, Bottas kan vijf tweede plaatsen overleggen – precies de plek waar Hamilton vrede mee heeft.

 • Beste resultaat: tweede (vijf keer)
 • Podiumplaatsen: vijf
 • Polepositions: één
 • WK-punten: 132

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

 • Reageren op artikelen

 • Toegang tot exclusieve content

 • Win mooie prijzen met quizen en spellen

 • Profiteer van exclusieve voordelen