Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Berger werpt blik op toekomst: "Dan komt dominantie Red Bull ten einde"

Na twee dominante jaren van Red Bull in het ground effect tijdperk, is het de vraag voor 2024 of die dominantie blijft voortduren. Of kan Mercedes, Ferrari of McLaren verrassen en de strijd met Max Verstappen aangaan?

Gerhard Berger
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Er is nog geen meter gereden, maar toch zijn alle ogen gericht op Max Verstappen en Red Bull. De regels blijven ook voor 2024 hetzelfde en dus gaan veel mensen ervan uit dat de Red Bull opnieuw het overheersende team is in de Formule 1. Een jaar zoals 2023, met 21 overwinningen uit 22 races, zal lastig te evenaren zijn. Bovendien wil de concurrentie niets liever dan de dominantie van het Oostenrijkse team stoppen. Dat zal dus in principe een lastig verhaal worden.

Tienvoudig racewinnaar in de F1, Gerhard Berger, ziet ook dat het zwaar wordt voor andere teams om Red Bull bij te halen in 2024. "In de Formule 1 loopt het altijd anders dan dat je denkt, de lat ligt heel hoog. Als Red Bull het team bij elkaar houdt, dan wordt het moeilijk om ze in te halen. Het kan alleen werken als de anderen radicale stappen zetten. Ik heb nog steeds het meeste vertrouwen in Ferrari. Ze waren in de tweede seizoenshelft (van 2023, red.) beter dan de resultaten lieten zien. Je moet Mercedes en Hamilton nooit onderschatten en McLaren doet het ook erg goed", zo vertelt Berger tegen Auto Motor und Sport.

'Ongelofelijk interessant'

De Oostenrijker, die onder meer voor Ferrari en McLaren reed, vind het 'ongelofelijk interessant' dat een periode van dominantie in de Formule 1 zich altijd herhaalt. "Maar het komt op een gegeven moment tot een einde en meestal om dezelfde reden. Een team dat alles wint, zoals Red Bull nu, zal geen radicale veranderingen doorvoeren. Je hebt een goede basis, bouwt daar verder op voort en daar profiteer je een hele tijd van", zo legt hij uit. "Maar dan komt het moment dat het team op de tweede of derde plek die radicale stap neemt, omdat ze een grote sprong moeten maken om weer vooraan te komen. Als ze daar dan in slagen, keert het tij", laat de 64-jarige Berger weten.

"En langdurig succes doet ook iets met de mensen in het team zelf. Het is onvermijdelijk dat ze op een gegeven moment verzadigd raken en op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Of ze worden weggekaapt door andere teams, niet alleen met geld. Het nieuwe team geeft hen het gevoel dat ze belangrijk zijn, bij het oude team voelen ze zich slechts een deel van het succes", zo vervolgt Berger zijn verhaal. "Als er dan twee of drie sleutelposities wegvallen in een team, dan verschuift het machtsevenwicht. Dat is mij ook overkomen. Eind 1989 was er eigenlijk geen reden om weg te gaan bij Ferrari, maar ik wilde een nieuwe uitdaging aangaan en dat was McLaren op dat moment.

Maar hoe lang kan de Formule 1 zo'n superioriteit volhouden, zoals nu het geval is bij Red Bull? De Oostenrijker beantwoordt de vraag. "In de tijd van Schumacher zeiden we al: dit kan niet lang zo doorgaan. Maar zo'n dominantie wekt ook een zeker enthousiasme op, zelfs bij mij. Je bent dan in de ban van perfectie. Dat de coureur weer geen fout maakt en dat het team opnieuw iedere pitstop in de beste tijd afrondt, bijvoorbeeld. Het is fascinerend en je wilt gewoon weten of het de volgende keer weer zo zal zijn", zo sluit Berger af.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Red Bull-kopstuk mysterieus over upgrade: "Interessant voor ons"