Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Michael Bleekemolen

Bleekemolen hekelt zeurend Mercedes: "Dan hadden ze maar beter hun best moeten doen"

Michael Bleekemolen baalt van het geklaag van Mercedes, dat al maanden pleit voor het aanpakken van porpoising. De FIA liet in Canada weten actie te ondernemen, maar een reglementswijziging midden in het seizoen is volgens Bleekemolen belachelijk.

Hamilton Baku
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPB

In Canada maakte de FIA bekend dat ze maatregelen willen nemen tegen het porpoising-probleem in de Formule 1. Mercedes zou hier van kunnen profiteren, maar de eerste onderdelen die volgden uit de maatregelen werden al snel van de W13 afgehaald toen de concurrerende teams begonnen te dreigen met een protest.

Maatregelen of niet, Michael Bleekemolen denkt niet dat het een verschil gaat maken dit seizoen. "Nee, die komen er niet meer bij", legt hij uit in gesprek met RacingNews365. "Die hebben echt een probleem met de balans en met porpoising. Ze stuiteren te hard, al kunnen ze dat oplossen. Dan gaan ze echter langzamer, dus dichtbij de kop (Red Bull en Ferrari, red.) gaan ze toch niet komen."

Dat de FIA ingrijpt, vindt Bleekemolen al helemaal vreemd. "Als je een te langzame motor hebt, dan ga ik toch ook niet ineens zeggen van: 'ja, laten we nu het reglement aanpassen'. Dan hadden ze maar beter hun best moeten doen. Iedereen had deze kans, dus het concept is gewoon niet goed genoeg. Ze hebben het gewoon niet goed gedaan en ik vind niet dat de FIA, omdat er één team niet bij de les is, ineens de regels aan moet passen. Dat vind ik niet sporen."

Bleekemolen: 'Degenen met een probleem moeten het maar aanpassen'

Vooral Mercedes pleit voor verandering in de Formule 1, maar of dat zoals ze zelf zeggen ook echt met de veiligheid te maken heeft, valt te betwijfelen. Volgens Bleekemolen heeft het handelen van de FIA in ieder geval niets te maken met de veiligheid. "Nee. Anderen weten het probleem wel op te lossen. Kijk, het is heel simpel: als je je auto een paar millimeter hoger zet, dan heb je het probleem niet meer."

"Degene die het probleem wel heeft, moet dat dan maar doen! Of je moet zorgen dat je concept, de basics, anders is, zodat je daar wel zo laag mee kan rijden. Aanpassingen aan de reglementen vind ik in ieder geval niet fair. Dan kan je ook wel zeggen: 'Onze Mercedes-motor redt het niet tegen Ferrari en Honda, we moeten de regels alvast aanpassen'. Dat is toch niet... dat is toch een spelletje?"

Ook volgend seizoen moet er weinig veranderen, zo legt Bleekemolen uit. "De FIA bepaalt de regels en dat is voor vier jaar. Natuurlijk kunnen ze deze een beetje aanpassen, maar ja, je moet het niet gaan aanpassen omdat zij (Mercedes, red.) hun concept niet goed voor elkaar hebben. Dat is niet fair. Er zijn andere teams die ook ergens achteraan rijden en het ook anders willen zien. Maar nee, ik vind dit niet de netste oplossing. Het verdient geen schoonheidsprijs."

Ook interessant:

Verstappen zou in een Ferrari nog dominanter zijn

In de nieuwste RacingNews365 F1-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk uitgebreid terug op de GP van Canada, maar bespreken ze ook alle ophef omtrent de FIA, Mercedes, het gestuiter en nog veel meer. Beluister 'm hieronder!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

18 reacties

RN365 Special
Waarom het stuiterende Mercedes eens heel goed in de Formule 1-spiegel moet kijken

Bij Mercedes zou men graag zien dat er iets wordt gedaan aan de stuiterproblemen in de Formule 1, maar zoals onze technisch F1-analist Paolo Filisetti redeneert en uitlegt, moet het team bij zichzelf ten rade gaan en er geen politiek spelletje van maken.

Lees meer
Viaplay
x
RN365-podcast Direct na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt