Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Michael Bleekemolen

Bleekemolen vreest voor Verstappen: "Die Hamilton is niet meer te houden"

Na sterke optredens in Brazilië en in Qatar vreest Michael Bleekemolen voor de snelheid van Lewis Hamilton en Mercedes. Red Bull moet nu alles op alles zetten om nog een kans te maken op de wereldtitel voor Max Verstappen.

Verstappen Hamilton
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Na een gridstraf voor Max Verstappen in Qatar leek het een bijna onmogelijke opgave om voor de overwinning te strijden. Lewis Hamilton kon dan ook onbedreigd naar de overwinning rijden, al werd de Nederlander nog tweede met een extra WK-punt. Michael Bleekemolen zag een gemiste kans voor Verstappen, al zat de overwinning er waarschijnlijk niet in.

"Je weet natuurlijk nooit wat er was gebeurd als hij een goede startplek had", trapt de oud-coureur mee af in gesprek met RacingNews365. "Hij had er toevallig voor kunnen komen, niemand weet wat er dan was gebeurd." Verstappen moest de race vanaf de zevende plaats starten, al had hij zich naast Hamilton als tweede gekwalificeerd.

Los van de leiding overnemen bij de racestart, mocht Verstappen geen gridstraf hebben gekregen, kon de Nederlander weinig betekenen tegen Hamilton. "Max zei zelf dat hij dan ook tweede was geworden. Het had misschien beter gekund, maar aan de andere kant is die Hamilton niet meer te houden op het moment", aldus Bleekemolen.

Kan Honda de motor nog wat meer openschroeven?

Met nog twee races te gaan in het Formule 1-seizoen van 2021 staat Verstappen nipt aan de leiding. Met acht WK-punten verschil heeft de Red Bull-coureur nog een klein voordeel op zijn titelrivaal. "Hoeveel punten het er ook zijn, het is natuurlijk altijd beter om voor te staan", beredeneert Bleekemolen.

"Dat is een klein voordeel wat Verstappen heeft, al ligt het er natuurlijk aan hoe de komende races nog gaan verlopen. Als Honda de komende races nog een beetje extra heeft en dat ook kan geven, dan moet het allemaal nog wel kunnen. Het kan nog alle kanten op vallen."

Volgens Bleekemolen speelt extra vermogen van Honda een cruciale rol in het wereldkampioenschap. "Ik weet niet of ze daar al aan het maximum zitten, maar ik denk dat ze te bang zijn dat zijn motor straks ploft. Je bent echter vrij om wat instellingen te veranderen. Zolang er lange rechte stukken zijn, wordt het wel een beetje bedenkelijk. Saoedi-Arabië wordt in ieder geval lastig."

Toch nog kansen in Jeddah?

Het razendsnelle stratencircuit in Saoedi-Arabië is hoogstwaarschijnlijk in het voordeel van Mercedes, zo moet ook Bleekemolen toegeven. Toch kan Verstappen mogelijk gaan verrassen in Jeddah. "Wat je steeds ziet is dat je races hebt waarbij je weet: Max heeft totaal geen kans. En dan wint hij ineens. Dat blijft een beetje een raar dingetje dit seizoen."

Met nog veel onwetendheid over het gloednieuwe circuit kan de Nederlander dus zomaar zorgen voor een verrassing. Red Bull wordt aangewezen als de underdog, maar niks is nog zeker. "Wellicht als ze een goede afstelling hebben en álles voor elkaar hebben, dan kunnen ze nog wel eens competitief zijn", stelt Bleekemolen. "Laten we hopen dat dat zo is."

Politieke spelletjes tussen Mercedes en Red Bull

Niet alleen op het asfalt wordt er keihard gestreden om de wereldtitel. Red Bull en Mercedes maken elkaar het leven zuur buiten de races om met protesten, kritiek en af en toe een goede sneer. "De media vang natuurlijk snel wat op als Horner of Wolff voorbij loopt. Iedereen vindt dat soort dingen ook spannend", vindt Bleekemolen. "Het is op zich ook wel leuk om te zien."

Ook de Grands Prix van Brazilië en Qatar stonden in het teken van moddergooien tussen de teams. Mercedes stapte naar de FIA voor een incident tussen Verstappen en Hamilton op Interlagos, daar kwam niks uit. Red Bull uitte haar twijfels over de achtervleugel van de Duitse renstal, wat onder andere leidde tot een diskwalificatie voor Hamilton.

Volgens Bleekemolen zal het niet de laatste keer zijn dat de twee teams naast het asfalt de confrontatie opzoeken. "Ik denk nog wel dat er een protest gaat komen ergens in de laatste races", voorspelt hij. De oud-coureur ziet de relatie tussen de twee teams in ieder geval verslechteren. "Ik ben benieuwd of ze elkaar gaan feliciteren als het kampioenschap beslist is."

Met nog twee races te gaan en slechts acht WK-punten verschil zal de titelstrijd tussen Verstappen en Hamilton hoogstwaarschijnlijk doorgaan tot in de allerlaatste race van het seizoen. Op zondag 5 december staat de GP van Saoedi-Arabië op de kalender, een week later op 12 december de seizoensafsluiter in Abu Dhabi.

Formule 1 GP Qatar 2021 RN365 Nieuwsdossier

16 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x