Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Bottas gaat voor podiumplek met Alfa Romeo: "Je weet maar nooit"

Met de komst van Valtteri Bottas heeft Alfa Romeo een stap vooruit gezet in het klassement. In het tweede jaar van de Fin bij het Zwitserse Formule 1 team zijn er belangrijke wijzigingen in het team doorgevoerd. In een exclusief gesprek met RacingNews365 bespreekt Bottas de huidige stand van zaken.

Toen Valtteri Bottas vorig seizoen de overstap maakte van Mercedes naar Alfa Romeo, zal hij aangenaam verrast zijn geweest door de start van het team. Alfa Romeo eindigde in 2021 nog als negende in het constructeursklassement, maar werd nieuw leven ingeblazen door de nieuwe technische regels van de Formule 1. Met Bottas en Guanyu Zhou pakte het team vorig jaar punten in zeven van de eerste negen races. Bij de GP van Spanje kon Bottas zelfs lange tijd de strijd aangaan met de Mercedessen en Ferrari's om uiteindelijk naar P6 te rijden. In Imola werd hij zelfs vijfde. Maar in de resterende dertien races van het seizoen werden nog slechts vier punten toegevoegd aan het totaal. Vooral dankzij de uitstekende prestaties van Bottas in het eerste deel van het seizoen werd Alfa Romeo (nipt) zesde in de strijd om de constructeurstitel. In een exclusief interview met RacingNews365 schetst de 10-voudig GP-winnaar zijn doelstellingen voor dit seizoen. "Top vijf bij de constructeurs, ik denk dat dat realistisch is", aldus Bottas. "Het wordt super close, maar dat betekent dat we een stap vooruit kunnen maken ten opzichte van vorig jaar. Consistentie wordt de sleutel tot success, want vorig jaar waren de betrouwbaarheidsproblemen een grote klap voor ons. Dus ja, top vijf voor mij."

Jacht op podiumplek

Alfa Romeo vertrekt aan het einde van het seizoen als hoofdpartner van Sauber, in afwachting van de samenwerking met Audi in 2026. De Italiaanse fabrikant heeft vanaf 2019 geholpen om het tij te keren na een periode waarin de toekomst van het team door financiële beperkingen twijfelachtig was. Ondanks de positieve stappen voorwaarts die sinds 2019 zijn genomen, heeft het partnerschap nog geen podiumplaats opgeleverd voor Sauber. De laatste podiumplek was P3 voor Kamui Kobayashi tijdens de GP van Japan in 2012. Bottas heeft zijn zinnen gezet op een top drie-resultaat gezien de effecten van de nieuwe technische regels in de Formule 1 en het budgetplafond. Dit zorg ervoor dat de teams dichter bij elkaar komen. "Ik droom van minimaal een podiumplaats. Je weet maar nooit. Het zou mogelijk kunnen zijn.Ik denk dat vijfde plek in het constructeurskampioenschap en een podiumplek een goed doel is voor ons als team. Iedereen is het erover eens dat we niet achteruit willen gaan ten opzichte van vorig jaar. Het mooie is dat de toekomst van het team er goed uitziet. Dus het is best spannend."

Strijd met Ferrari

Bij Alfa Romeo veranderde er het een en ander tijdens de winter. Teambaas Fred Vasseur maakte de overstap naar Ferrari. Andreas Seidl kwam daarvoor in de plaats, net als Alessandro Alunni Bravi. "Ik heb het gevoel dat alles nu goed zit", zegt Bottas daarover. "Andreas... Ik ben onder de indruk van hoe snel hij zijn stempel heeft weten te drukken. Iedereen binnen het team heeft het gevoel dat alles goed zit en in goede handen is. De aanstelling van Alessandro en Andreas, ik denk dat het tot nu toe goed werkt." Dat Vasseur de overstap naar Ferrari maakte, kan Bottas wel begrijpen. "Natuurlijk was het jammer om Fred te zien vertrekken, maar als ik hem was zou ik hetzelfde doen. Zo is het nu eenmaal." Of Bottas met Alfa Romeo zijn voormalige teambaas bij Ferrari voorbij kan streven? De Fin verwacht het niet. "We zitten er nog steeds een beetje naast qua snelheid en het is moeilijk. Ten opzichte van Ferrari zijn we nog steeds een klein team, dus het is niet gemakkelijk. Dit jaar Vasseur en Ferrari verslaan is een beetje onrealistisch."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"