Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Ross Brawn

Brawn: "Formule 1-fans kunnen rekenen op objectiviteit wedstrijdleiding"

De straf die Sebastian Vettel kreeg tijdens de Grand Prix van Canada blijft de gemoederen bezighouden. Ross Brawn, technisch kopstuk van de FIA, benadrukt dat de wedstrijdleiding altijd objectief oordeelt.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Nadat Sebastian Vettel aan kop ging en een uitstapje door het gras maakte, wisten hij en zijn achtervolger Lewis Hamilton ternauwernood aan een crash te ontsnappen. In de jaren negentig, toen Ross Brawn nog het technisch brein was bij Ferrari, was dit een normaal tafereel op zondag geweest. Afgelopen zondag leverde het echter een tijdstraf voor Vettel op, waardoor hij zijn overwinning na afloop van de race aan Hamilton verloor. De FIA-wedstrijdleiding ligt onder vuur, maar diens technisch directeur probeert de gemoederen enigszins te bedaren.

"De straf die Sebastian Vettel in Canada kreeg is het gesprek van de dag. Ik kan me voorstellen hoe hij zich voelt en ik weet dat Ferrari een beroep tegen de beslissing heeft ingediend. Ik weet echter ook wat voor zware taak de stewards hebben. Ze moeten in erg korte tijd een beslissing nemen die invloed heeft op de uitkomst van de race. Over de uiteindelijke beslissing wil ik mij echter niet uitspreken, want dat zou onjuist zijn vanuit mijn positie. Ik kan eenieder echter verzekeren dat ook zij liever niet de uitkomst zouden willen bepalen met een straf die ze moeten opleggen."

Zoals zo vaak na een dergelijke beslissing is er weinig begrip bij veel fans van de sport en klinken er kreten dat de overkoepelende organisatie FIA corrupt is of in het voordeel van bepaalde teams haar oordeel velt. Brawn maakt korte metten met die claims.

“Ik kan me voorstellen dat het voor de fans moeilijk is om te bevatten dat degene die als eerste over de finishstreep komt, niet op de hoogste trede van het podium staat. Daarom is het belangrijk om open te zijn over deze keuzes. Misschien is het zinvol als de wedstrijdleiding meer ruimte krijgt om dergelijke keuzes aan de fans uit te leggen, maar ik kan in alle oprechtheid zeggen dat er geen duistere gedachte achter zo’n beslissing zit. Of je het met die beslissing eens bent of niet, ik kan iedereen verzekeren dat geen enkele steward een geheime agenda heeft. Daar mogen de fans zeker van zijn”, besluit Brawn.

10 reacties

    Exclusief Mick Schumacher: “Verstappen en Norris zijn nog van ander niveau”