Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Toen Verstappen een Formule E-taakstraf kreeg van de FIA

Max Verstappen won pas één keer de GP van Brazilië, de editie van 2019. Een jaar eerder leek hij de primeur te hebben, maar in leidende positie kwam hij in botsing met de op een ronde achterstand rijdende Esteban Ocon. Een controversieel moment met grote gevolgen en een flinke nasleep. RacingNews365 kijkt terug.

XPB 969577 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Vol goede moed reist Max Verstappen in 2018 af naar Sao Paulo voor de GP van Brazilië. De vorige race, de GP van Mexico, won hij en de Nederlander voelt zich goed. In de kwalificatie rijdt de Red Bull-coureur de vijfde tijd, waardoor hij vanaf de derde startrij begint aan de GP op zondag. Lewis Hamilton start van pole, met achter hem Sebastian Vettel, Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen.

Verstappen begint furieus aan de race en in ronde 4 rijdt hij al op de derde plek, om in ronde 10 ook Bottas in te halen en alleen nog Hamilton voor zich te zien rijden. De Brit duikt in ronde 20 de pits in, waardoor Verstappen de leiding van de wedstrijd in zijn schoot krijgt geworpen. De Nederlander moet zelf nog wel een keer naar binnen voor een bandenwissel. Dit is in ronde 36, maar vier rondes later haalt Verstappen Hamilton alweer in en lijkt hij onbedreigd naar zijn eerste zege in de GP van Brazilië te rijden.

Maar dan ineens laten de camera's in ronde 44 een beeld zien van Verstappen die stilstaat naast de baan en zijn weg hervat. Wat is er gebeurd? Het blijkt dat Esteban Ocon zichzelf probeerde te ontdoen van een ronde achterstand. In de Senna S (bocht 1 en 2) gaan de twee zij aan zij, waarna ze elkaar raken. Door de spin wordt Verstappen ingehaald door Hamilton, die wint. In zijn Red Bull wordt Verstappen wel tweede, maar hij is na de race furieus. "What a *** idiot", roept Verstappen over de boardradio. "Ik hoop dat ik hem niet kan vinden in de paddock." In het interview direct na de race zegt Verstappen nog: "Zo'n idioot. Ik ben tevreden met de tweede plek, maar we hadden moeten winnen."

Stom antwoord

Daarmee is de kous nog lang niet af. Tijdens de race krijgt Ocon een tien seconden tijdstraf. Hij wordt door de stewards gezien als de schuldige van de botsing. Na de race komen de twee elkaar toch tegen, als ze zich laten wegen. De camera staat er bovenop en we zien Verstappen diverse keren Ocon een por geven. De Fransman komt daarna met zijn kijk op het hele gebeuren. "Ik ging buitenom, Hij gaf mij duidelijk niet genoeg ruimte en ik kon niet verdwijnen", zegt Ocon. "Ik was zeer verbaasd over zijn gedrag na de race. Hij begint me te duwen en wilde me slaan. Dat was niet professioneel. Hij mag boos zijn, maar als je de race leidt, moet je ook controleren. We gingen zij aan zij de bocht in, maar het was mijn bocht."

De discussie spitste zich er ook op toe of je op zo'n moment mag proberen te ontdoen van een ronde achterstand. Verstappen: "Je mag jezelf proberen te ontdoen van een ronde achterstand, maar je moet wel voorzichtig zijn. Hij deed dat niet en kreeg er een straf voor. Dat zegt genoeg."

En over het duwen van Ocon: "Hij gaf een stom antwoord. We zijn allemaal gepassioneerd en dan gebeurt dat."

			© XPBimages
	© XPBimages

Taakstraf in de Formule E

Beide coureurs moesten op het matje komen bij de stewards. Niet voor het incident tijdens de race, dat was al beoordeeld. Wel voor de duw van Verstappen aan Ocon. "De stewards begrepen van Max Verstappen dat hij extreem overstuur was door het incident op de baan tijdens de race en accepteerden zijn uitleg dat het niet zijn oorspronkelijke bedoeling was om Ocon te raken, maar dat hij "getriggerd" werd en dat ervoor zorgde dat hij zijn geduld verloor", stond te lezen in de officiële uitspraak van de stewards.

Maar daarmee kwam Verstappen niet onder een straf uit. "Hoewel de stewards begrip hebben voor de passie van Verstappen, hebben ze vastgesteld dat het de plicht is van sporters op dit niveau om zich gepast en als rolmodel voor andere coureurs op alle niveaus te gedragen en ze hebben vastgesteld dat Verstappen in dit opzicht gefaald heeft." Verstappen kreeg een taakstraf opgelegd. die hij uiteindelijk in januari 2019 vervulde. Hij moest twee dagen meelopen met de stewards tijdens een Formule E-race in Marrakech.

Bekijk hieronder de clash tussen Verstappen en Ocon.

Formule 1 GP Brazilië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"