Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Breaking: Ben Sulayem vrijgesproken na onafhankelijk onderzoek

Mohammed Ben Sulayem is vrijgesproken na een onafhankelijk onderzoek. Er is geen bewijs gevonden dat de FIA-president persoonlijk de regels heeft geschonden tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië en Las Vegas in 2023, meldt de mondiale autosportbond.

Mohammed Ben Sulayem
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Een paar weken geleden werd er een onderzoek gestart naar Mohammed Ben Sulayem. De FIA-president zou persoonlijk hebben willen ingrijpen tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië en Las Vegas, maar de ethische commissie van de autosportbond heeft geen bewijzen gevonden. Ben Sulayem is dus vrijgesproken. Een klokkenluider had de aantijgingen gemeld.

Het zou gaan om persoonlijke inmenging tijdens de beide races. In Saoedi-Arabië zou Ben Sulayem getracht hebben een straf voor Fernando Alonso terug te draaien, terwijl hij later in het jaar de goedkeuring van het gloednieuwe stratencircuit in Las Vegas tegen wilde houden. Dat is niet toegestaan volgens de FIA-reglementen. Volgens de ethische commissie van de FIA is daar echter geen bewijs voor gevonden, onder andere in interviews met elf getuigen.

De FIA meldt het volgende in een statement. "De ethische commissie van de FIA heeft, ondersteund door externe adviseurs, grondig onderzoek gedaan naar beschuldigingen van mogelijke inmenging in sportieve beslissingen tijdens Formule 1-wedstrijden in 2023. Na de bestudering van de resultaten van het onderzoek was de ethische commissie unaniem in haar oordeel dat er geen bewijs was voor de beschuldigingen met betrekking tot FIA-president Ben Sulayem."

"Er volgde een robuust en uitgebreid onafhankelijk onderzoek dat 30 dagen in beslag nam en interviews met 11 getuigen omvatte", gaat het statement verder. "De beschuldigingen aan het adres van de FIA-voorzitter waren ongefundeerd en er werd overtuigend bewijs geleverd ter ondersteuning van het besluit van de ethische commissie van de FIA. De FIA-voorzitter werd vrijgesproken van elke overtreding met betrekking tot beschuldigingen rond de GP van Saoedi-Arabië en Las Vegas. De volledige medewerking, transparantie en naleving van de voorzitter (Ben Sulayem red.) werd zeer op prijs gesteld."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China