Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 2026

Breaking: FIA maakt hagelnieuwe F1-reglementen bekend

De FIA heeft de Formule 1-reglementen voor 2026 officieel bekend gemaakt. Over een kleine anderhalf jaar gaat de sport volledig op de schop, met onder meer een nieuw reglement voor de motoren, aerodynamica en het chassis.

De FIA heeft de lang verwachte reglementen voor 2026 officieel bekend gemaakt. De Formule 1 zal vanaf dat jaar gebruiken gaan maken van een compleet nieuw technisch- en motoreglement. Deze nieuwe regels moeten zorgen voor een competitievere, veiligere en duurzamere toekomst van de Formule 1. De FIA heeft samen met de Formule 1 zelf deze regels ontwikkeld, waarbij ook de tien teams en de motorfabrikanten invloed hebben kunnen uitoefenen. De regels moeten alleen nog goedgekeurd worden door de Wold Motor Sport Council op 28 juni. 

Met de bekendmaking van de regelementen heeft de FIA ook de eerste beelden van de nieuwe auto naar buiten gebracht. Wat vooral opvalt is de voorvleugel, die veel weg heeft van voorvleugels uit eerdere tijdperken, vooral die van het begin van deze eeuw. De neus van de auto is dan weer juist vrij dik ten opzichte van de huidige generatie auto's. 

De tekst loopt verder onder de foto's.

Nieuwe F1 Regels 2026
Nieuwe F1 Regels 2026
			© FIA
	© FIA

De belangrijkste punten

Maar wat gaat er nu specifiek veranderen? In grote lijnen zullen de auto's 'kleiner en flexibeler' worden. Ook het gewicht wordt aangepakt. Waar in voorgaande jaren het gewicht steeds opliep, gaan de auto's nu ruim dertig kilo naar beneden. Ook de motoren gaan flink veranderen. De kracht van de batterij in de hybride-motor gaat met 300% omhoog en er komt een 50-50 splitsing tussen de elektrische en verbrandingsonderdelen van de motor.

Verder zal de Formule 1 gebruik gaan maken van actieve aerodynamica en krijgen de coureurs de beschikking over een 'Manual Override Mode', waardoor inhalen makkelijker moet worden. Een ander belangrijk punt voor de FIA is de duurzaamheid van een Formule 1-auto. Vanaf 2026 maakt de sport alleen nog maar gebruik van 100% duurzame brandstof. Ook wordt de veiligheid van de auto's aangepakt met sterkere constructies en de zogenaamde 'crash-test' wordt zwaarder gemaakt. 

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"