Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Felipe Massa

Breaking: Rechter buigt zich over zaak rond eerste F1-titel Hamilton en crashgate

Felipe Massa heeft officieel een rechtszaak aangespannen tegen de FIA, de FOM en Bernie Ecclestone. De Braziliaan wil een schadevergoeding, nadat hij in 2008 de F1-titel misliep. Lewis Hamilton ging aan de haal met die zege, maar zonder crashgate had die titel naar Massa moeten gaan.

Hamilton Massa 2008
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

In 2008 werd Lewis Hamilton in de laatste bocht van de laatste race kampioen, nadat hij Timo Glock inhaalde. Felipe Massa viste daardoor achter het net en werd op één punt achterstand tweede in de titelstrijd. Een jaar later kwam echter aan het licht dat Renault tijdens een van de races dat jaar, de GP van Singapore, coureur Nelson Piquet Jr. had laten crashen, waardoor de andere coureur, Fernando Alonso, kon winnen.

Massa was kind van de rekening en verloor door dat schandaal punten, waarmee hij de wereldtitel aan het einde van het jaar binnen had kunnen slepen. Vorig jaar riep voormalig F1-baas Bernie Ecclestone dat hij en FIA-baas Max Mosley nog dat jaar wisten van het schandaal, maar dat ze geen onderzocht deden om de sport niet in een kwaad daglicht te zeggen. Ook Ecclestone wordt nu voor de rechter gedaagd.

Volgens Massa was het schandaal een overtreding van de FIA-reglementen en daarom wil hij nu een schadevergoeding zien, zo laat zijn Braziliaanse advocaat weten. Er is nu officieel een rechtszaak aangespannen tegen de FOM en de FIA. "Massa wil een verklaring dat de FIA haar reglement heeft geschonden door de crash van Nelson Piquet Jr. niet meteen te onderzoeken in 2008."

"Massa zou dat jaar het kampioenschap hebben gewonnen. Massa eist een schadevergoeding voor het aanzienlijke financiële verlies dat hij heeft geleden door het falen van de FIA, waaraan ook de heer Ecclestone en FOM medeplichtig waren. Pogingen om tot een minnelijke schikking te komen zijn mislukt, waardoor Massa geen andere keuze heeft dan een juridische procedure starten."

Recente ontwikkelingen rond de FIA, waar veel onderzoeken lopen naar mogelijke wanpraktijken, worden in het statement eveneens aangehaald. "Recente activiteiten tonen aan dat problemen met transparantie en integriteit in de Formule 1 relevant blijven en het is duidelijk dat er serieus werk verricht moet worden om de geloofwaardigheid en de toekomst voor de lange termijn te garanderen."

Massa zou een enorme schadevergoeding van zo'n 60 tot 150 miljoen pond eisen, wat gelijk staat aan 70 tot 175 miljoen euro.

Ook interessant:

Meesterlijke Verstappen brengt kalmte in Red Bull-heksenketel

Daar is 'ie weer: een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast! Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken de GP van Saoedi-Arabië. Max Verstappen domineerde en zorgde tegelijkertijd voor rust bij Red Bull. Dat en nog veel meer passeert de revue!

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen vindt vertrek Newey niet onoverkomelijk voor Red Bull