Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2023

Breaking: Nieuw Formule 1-team bevestigt serieuze plannen voor toetreding

Een potentieel nieuw Formule 1-team, LKY SUNZ, bevestigt haar inschrijving. De nieuwkomer hoopt in 2025 of 2026 op de grid te staan met investeringen uit Amerika en Azië.

Qualifying Azerbijan GP 2023 Friday Alpine Haas Mercedes
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Een nieuw 'op de jongerencultuur gericht' motorsportteam gaat zich kandidaat stellen voor deelname aan de Formule 1, al vanaf 2025. Het nieuwe team wordt verwezenlijkt met investeringen uit de Verenigde Staten en Azië, waaronder een in Amerika gevestigd team.

LKY SUNZ, zoals het team heet, heeft investeringen gekregen van een in de VS gevestigd sportfonds en investeringen van particulieren en bedrijven uit Azië. LKY SUNZ heeft gebruik gemaakt van de 'Expression of Interest' mogelijkheid van de FIA, waarin nieuwe teams formeel laten blijken dat ze toe willen treden tot de F1.

De naam van het mogelijk nieuwe F1-team verwijst naar een afkorting voor 'Lucky' en de zon, die opkomt in het oosten en prominent aanwezig is in meerdere vlaggen van Aziatische landen.

Het team hoopt zich te vestigen in een gloednieuwe fabriek in Zuidoost-Azië, terwijl de auto's op Europese grond worden gebouwd. Het team zal worden geleid door medeoprichter en CEO Benjamin Durand, een autosportveteraan met ervaring in sportwagens en ook medeoprichter was van het Panthera Asia F1 Team.

De huidige deadline voor het indienen van een Expression of Interest bij de FIA is verschoven naar 15 mei, met een deadline van 30 juni voor het indienen van formele biedingen bij het bestuursorgaan van de F1.

Team gaat zich richten op diversiteit

Als LKY SUNZ erin slaagt om deel te nemen aan de F1, hoopt het team om ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen in Noord-Amerika, Azië en Afrika te betrekken en meer kansen te geven in de mondiale autosport.

Durand hoopt diversiteit in de Formule 1 stevig te bevorderen, mochten ze een plek op de grid krijgen in 2025 of in 2026. "We zijn blij dat onze investeerders onze visie delen om jeugdcultuur en racen samen te laten smelten tot een team dat de Formule 1 zal ontwrichten," aldus de CEO van het team.

"De populariteit van de sport is exponentieel gegroeid en elke huidige belanghebbende in de sport is daar verantwoordelijk voor, maar ons uitgangspunt is om iets anders in de sport te brengen en om nieuw publiek aan te spreken."

"Door als enige team buiten de gevestigde orde van de F1 te opereren en op maat gemaakte programma's te ontwikkelen om talent uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen aan te trekken, kunnen we diversiteit brengen dat nog niet eerder in de Formule 1 is vertoond."

"We willen natuurlijk competitief zijn op de baan, maar we willen ook de fans buiten de baan vermaken. Om onze plannen te ondersteunen, hebben we al een indrukwekkend team van autosportleiders, experts uit de muziek- en entertainmentindustrie en creatieve personen aan boord die zullen helpen om deze visie tot leven te brengen."

			© LKY SUNZ F1 Team
	© LKY SUNZ F1 Team

De potentiële toetreders tot de F1

Toen FIA-president Mohammed ben Sulayem in januari het Expression of Interest-proces opende, maakte Andretti meteen hun lang gekoesterde ambities voor een F1-deelname duidelijk door een samenwerking met General Motors/Cadillac aan te kondigen voor een plek op de F1-grid. Daarnaast onthulde RacingNews365 dat er met steun uit een land in het golfgebied, vermoedelijk Saoedi-Arabië, aan een project genaamd Formula Equal wordt gewerkt.

Ook is er een Brits team dat werkt onder de naam H26. Naar verluidt wordt dit project geleid door Oliver Oakes en het HiTech raceteam. Uit bronnen zijn ze zelfs al wezen testen in de voormalige windtunnel van Mercedes en hebben ze gebruik gemaakt van andere faciliteiten van de Duitse renstal.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen vindt vertrek Newey niet onoverkomelijk voor Red Bull