Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Britse autosportbond neemt maatregelen, mogelijke problemen voor Mazepin

De Brits autosportbond heeft maatregelen afgekondigd tegen deelname van Russische coureurs in Britse autosportactiviteiten.

Hamilton Verstappen start 2021 Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Het net rond alles wat Russisch is in de mondiale autosport begint zich meer en meer te sluiten, mogelijk met verstrekkende gevolgen voor onder andere Haas F1-coureur Nikita Mazepin. De FIA wierp hem indirect een reddingsboei toe door te stellen dat Russische coureurs onder de neutrale vlag van de FIA kunnen rijden, maar ook Groot-Brittannië komt met maatregelen.

Motorsport UK (de autosportfederatie) heeft besloten de richtlijnen van de FIA te respecteren, maar licht daar vervolgens een drietal maatregelen uit. Daarbij richten ze zich niet alleen op (Wit-)Russische deelnemers, maar op coureurs met een (Wit-)Russische licentie.

  • Geen teams met een Russische/Wit-Russische licentie worden het toegestaan deel te nemen aan motorsportactiviteiten in het land
  • Geen deelnemers en officials met een Russische/Wit-Russische licentie mogen deelnemen aan motorsportactiviteiten in het land
  • Geen Russische/Wit-Russische symbolen mogen getoond worden tijdens door UK Motorsport georganiseerde motorsportevenementen in het land

Motorsport UK staat achter motorsportgemeenschap Oekraïne

Voorzitter van Motorsport UK, David Richard, legt uit waarom de maatregelen genomen worden: "Het is onze plicht al het mogelijke in het werk te stellen deze ongerechtvaardigde invasie een halt toe te roepen. We roepen de gehele motorsportwereld dan ook op om de de aanbevelingen van de het Internationaal Olympsich Comité op de volgen en er alles aan te doen deze oorlog te stoppen."

"Motorsport UK staat achter Leonid Kostyuchenko, de president van de Oekraïense automobielfederatie, de motorsportgemeenschap in Oekraïne en roept op het geweld te stoppen middels een vredige oplossing."

De maatregelen gaan dus verder dan die van de FIA. Van hen mochten Russische coureurs onder een neutrale vlag nog wel meedoen. Motorsport UK richt zich echter op coureurs met een Russische licentie, wat betekent dat Mazepin ook in dat geval niet mee mag doen, zelfs als hij onder een neutrale vlag uitkomt.

Mazepin kan niet meedoen aan Britse GP

De drie maatregelen roepen echter de vraag op of de Formule 1 Grand Prix daadwerkelijk aan Russische coureurs, zoals Mazepin, voorbijgaat. Dat is immers een door de FIA goedgekeurd internationaal evenement en de FIA kondigde gisteren andere maatregelen af. Motorsport UK richt zich voornamelijk op regionale evenementen.

In de International Sporting Code staat dan ook het volgende bij artikel 2.2.4: Een internationale competitie die de naam van de FIA draagt, valt onder het sportieve toezicht van de FIA. Aangezien de F1 officieel het FIA Formula One World Championship heet, lijkt het dus alleen de mondiale autosportbond te zijn die de toegang van Mazepin kan weigeren.

RacingNews365 heeft zowel de Formule 1 en de FIA als Motorsport UK om een reactie gevraagd. Motorsport UK heeft gereageerd en benadrukt dat ze Mazepin kunnen weigeren als hij met een Russische racelicentie mee wil doen aan de Britse Grand Prix. Het is echter de vraag of de FIA het ook zo ziet.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull speelden verstoppertje

In de nieuwste RacingNews365-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk uitgebreid terug op de testdagen in Barcelona.

19 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken