Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Britse lofzang voor magistrale Verstappen en exceptionele De Vries

2022 was wederom een topjaar voor Nederland en de Formule 1. Niet alleen Max Verstappen kende hoogtepunten, maar ook Nyck de Vries verscheen op het F1-toneel. Jolyon Palmer looft beide heren.

Het is dit jaar niet zo lastig om de allerbeste Formule 1-coureur van 2022 te kiezen. Met vijftien Grand Prix-overwinningen en natuurlijk de wereldtitel kon niemand dit jaar tippen aan Max Verstappen. Ook in Groot-Brittannië zijn ze lovend over de Nederlander, of beter gezegd: Nederlanders. Jolyon Palmer looft namelijk niet alleen Verstappen, maar ook Nyck de Vries voor een uitzonderlijk 'jaar' in de koningsklasse van de autosport. Het was maar één race waarin De Vries in actie kwam, maar zijn performance in Italië was volgens Palmer een van de hoogtepunten van het jaar.

Verstappen de allerbeste van 2022

"Het was een makkelijkere keuze dan een jaar eerder, toen het kampioenschap nog zo spannend was", zo trapt Palmer af in zijn analyse voor Formula1.com . "Dit jaar is Max niet alleen op een hoger niveau gaan presteren, maar zijn rivalen maakten nog net wat meer fouten om de achterstand op de kampioen goed te maken." "Vanaf de start leek het er op dat Max een andere coureur was. Hij vocht keihard in de openingsraces, maar was uiteindelijk ook sneller tevreden met de tweede plaats in plaats van een alles-of-niets actie op Charles Leclerc." De Brit looft Verstappen om zijn geduld en rust in de eerste races van het jaar, toen het niet altijd even lekker ging bij Red Bull. "Naar mate het seizoen vorderde, werd de Red Bull-bolide beter en kon Max er meer uit halen. Het resultaat was een van de meest dominante seizoenen ooit. Op papier lijkt het makkelijk, maar in realiteit waren het een paar fantastische ritten."

De Vries met beste losstaande prestatie

Voor het eerst in jaren stonden er afgelopen F1-seizoen twee Nederlanders op de startgrid. Voor één race dan. Daar komt volgend jaar verandering in na een topprestatie van Nyck de Vries in Monza. Palmer looft de 'tweede Nederlander' voor zijn prestatie in de Williams-wagen. "Er zijn meerdere overwinningen van Verstappen waarvan ik had kunnen zeggen dat ze de beste losstaande prestatie waren. Zijn cruciale en magistrale weekend in Imola of hoe hij de vloer aan veegde met het hele veld op Spa-Francorchamps. Toch ga ik voor de grootste standout van het jaar in een raceweekend. Op het laatste moment instappen als reservecoureur is altijd lastig, vooral als je een rookie bent zoals De Vries was." "Hij greep de kans echter met beide handen aan en hij werd ineens zeer gewild in de Formule 1. We prijzen coureurs die scoren in hun debuut vaak. Yuki Tsunoda en Guanyu Zhou deden het ook, terwijl Sebastian Vettel als reservecoureur scoorde in 2007. Het lukte echter nog niemand om dit met de langzaamste bolide op de grid te doen." "Oké, in Monza had de Williams wat meer snelheid, maar halverwege het weekend en halverwege het seizoen instappen en deze prestatie neerzetten? Dat was exceptioneel. De Vries' volwassenheid en ervaring kwamen net zo goed naar voren als zijn snelheid. Het wordt heel interessant om te zien hoe hij het bij AlphaTauri gaat doen in 2023", aldus Palmer.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"