Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Groot-Brittannië 2022

Britse politie waarschuwt F1 voor demonstranten die Silverstone willen bestormen

De politie van Northamptonshire heeft aangegeven geloofwaardige informatie binnen te hebben gekregen over plannen van een groep demonstranten om de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië te verstoren.

Silverstone 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

De politie van Northamptonshire, daar waar Silverstone Circuit ligt, heeft mensen die van plan zijn te demonstreren tijdens de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië opgeroepen zichzelf, de coureurs, de marshals en het aanwezige publiek niet in gevaar te brengen. De politie had informatie in handen gekregen waaruit zou blijken dat een groep protestanten het raceweekend zou willen verstoren.

De verwachting is dat er verspreid over het hele weekend 400.000 mensen naar Silverstone komen om thuishelden Lewis Hamilton, George Russell en Lando Norris aan te moedigen. Op de dag van de race kunnen er volgens de politie echter dus ook mensen met minder goede bedoelingen het circuit bezoeken.

Volgens de politie zou de groep demonstranten mogelijk zelfs van plan zijn het circuit te betreden, iets waar de politie in een statement voor waarschuwt: "We richten ons direct op deze groep mensen. We dringen er met klem op aan niet jullie zelf, de coureurs, de marshals of het publiek in gevaar te brengen."

"Het betreden van een circuit is extreem gevaarlijk en als jullie dit roekeloze plan voortzetten, riskeren jullie mensenlevens. Demonstreren is in dit land een recht van ieder mens en we spreken graag met jullie over het opzetten van een vreedzaam protest op het circuit, maar we vragen nogmaals of jullie alsjeblieft geen situatie willen creëren waardoor mensenlevens op het spel komen te staan."

De politie roept het reguliere publiek op scherp te zijn op verdachte zaken en die ook bij de politie of een beveiligingsmedewerker te melden: "We hebben veel ervaring met het beveiligen van dit soort evementen, maar dat maakt ons niet zelfvoldaan."

Niet de eerste keer op Silverstone

Mocht het inderdaad zover komen dat mensen proberen het circuit te betreden, dan zou dat op Silverstone niet de eerste keer zijn. Tijdens de Britse GP van 2003 rende priester Neil Horan de baan op (screenshot hierboven) met een spandoek waarop hij mensen opriep vooral de bijbel te lezen, want 'de bijbel heeft altijd gelijk'.

Hij werd door marshals onderschept en tegen de grond gewerkt, waarna hij werd gearresteerd en voor de twee maanden de gevangenis is moest. Wat deze keer de inzet van het mogelijk geplande protest is, is niet duidelijk.

Ook interessant:

Na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt

Red Bull heeft momenteel de wind in de zeilen met zes Grand Prix-overwinningen op rij. Is daarmee de spanning uit het kampioenschap omdat de Oostenrijkse brigade afkoerst op weer een wereldtitel, of toch niet? Ruud Dimmers, Tom Coronel en Joris Mosterdijk vellen hun oordeel.

Formule 1 GP Groot-Brittannië 2022 RN365 Nieuwsdossier

11 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen