Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Zak Brown

Brown wijst McLaren-sterkte aan: "Dat hebben we gewoon niet!"

McLaren is momenteel de grootste uitdager van Red Bull Racing. De CEO van het team uit Woking, Zak Brown, weet wel wat het sterke punt is van de Britse renstal, al kan dat zich op een gegeven moment ook tegen het team gaan keren...

Norris Piastri Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Welk team heeft het sterkste rijdersduo in de Formule 1? Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld, maar een echt duidelijk antwoord is moeilijk te geven. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de twee coureurs van McLaren, Lando Norris en Oscar Piastri, veel punten scoren. Ze zijn daarmee belangrijke troeven voor het team in het constructeurskampioenschap. Inmiddels zijn de beide coureurs opgeklommen naar respectievelijk de tweede en vierde positie in het rijderskampioenschap.

Daarbij werd in Hongarije duidelijk dat er geen sprake is van een eerste coureur bij het team uit Woking. Waarom gelooft de CEO van McLaren, Zak Brown, erin dat het gaat werken om twee nummers één te hebben? "Door de relaties, de communicatie en de twee individuen die we hebben. Vergis je niet, ze willen allebei de nummer één zijn en dat zijn ze ook. We hebben gewoon geen nummer twee", zo legt Brown uit in gesprek met Autosport

"Maar ze racen voor het team. Ze zijn het soort individu waarvan ik denk dat ze hard tegen elkaar kunnen racen, in hun eigen gedachten nummer één zijn én kunnen respecteren dat we met twee nummer één auto's rijden. Dat hebben we altijd gedaan en dat zullen we ook altijd doen."

Toch valt niet uit te sluiten dat er in de loop van het jaar nog wordt gekozen voor Norris of Piastri als eerste coureur. "Naarmate het kampioenschap vordert, merk je dat de ene coureur misschien meer kans heeft dan de ander. Dan ga je misschien zoeken naar dingen die je strategisch anders kan doen", aldus de Amerikaan. "Maar we behandelen ze gelijk. Dat weten ze, daar genieten ze van en ze respecteren onze beslissingen als we soms concessies moeten doen. Daar hebben ze veel respect voor. Ik denk dus dat we geluk hebben met deze twee coureurs."

Is het managen van de twee kemphanen dan de zwaarste test voor Brown en teambaas Andrea Stella, gezien de cultuur die de twee kopstukken proberen op te bouwen? "Ik denk dat culturen zichzelf opbouwen. Je bepaalt de richting en de toon, maar je kunt het niet forceren. Andrea, mijzelf en iedereen hier: we zijn racers. We zijn eerlijk en behoorlijk agressief in ons streven naar performance. Maar op een eerlijke manier, niet ten koste van alles. Ik denk dat het team ook zo is, dus het is een geweldige omgeving."

Ook interessant:

Zonder Max Verstappen is Red Bull niet veel meer

Wat moet Verstappen wel en niet willen nu Red Bull toch serieus uitgedaagd wordt? En als de heren Coronel, Dimmers en Mosterdijk zelf de topstoeltjes in de F1 mogen verdelen, welke combinaties krijgen we dan?

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking! Newey tekent nieuw F1-contract en wordt aandeelhouder