Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Brundle wil niet van geluk spreken: "Overwinning Norris ligt genuanceerder"

Vrijwel iedereen binnen de Formule 1-paddock was zondagavond blij voor McLaren en Lando Norris. De Brit verraste door de Grand Prix van Miami op zijn naam te schrijven, maar had volgens sommigen wel een flinke dosis geluk gehad. Martin Brundle, analist van Sky Sports én voormalig F1-coureur, wil hier niets van weten.

Norris party McLaren Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Vrijwel alle coureurs kwamen na het vallen van de vlag eerst langs de McLaren met nummer startnummer vier. Max Verstappen, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, en zo kunnen we nog wel even door gaan, allemaal waren ze oprecht blij voor Lando Norris, die net een paar minuten daarvoor voor het eerst een Grand Prix had gewonnen.

Ook voormalig F1-coureur en hedendaags analist bij Sky Sports, Martin Brundle is blij dat Norris eindelijk zijn eerste overwinning op zak heeft. In Brundle's persoonlijke column vertelt hij hoe de sfeer was in Miami: "Ik ben de afgelopen decennia zelden getuige geweest van een universeel populairdere overwinning in de Formule 1 dan die we afgelopen weekend in Miami hebben meegemaakt."

"Zelfs Lando's grootste concurrenten waren blij voor hem. Natuurlijk heeft het veel te lang moeten duren voor zowel de coureur als het team om een Grand Prix te winnen," zo vervolgt Brundle. "Hij is wereldwijd zo'n populaire coureur, maar ik ben er ook zeker van dat vele blij waren om te zien hoe Red Bull en Max Verstappen in de slotfase uiteindelijk puur op snelheid werden verslagen."

Genuanceerder dan alleen geluk

Uiteraard kwam de safety car voor Lando Norris op precies het goede moment, alleen volgens Brundle is het té makkelijk om te zeggen dat zijn overwinning alleen maar is op basis van geluk tot stand kwam: "Het is gemakkelijk om te zeggen dat de safety car in ronde 28 een gelukje voor hem was, want het ligt genuanceerder dan dat."

"Norris moest in de eerste fase zijn moment achter Sergio Perez afwachten, nadat hij een van de verliezers was van het wilde moment van Perez in bocht één. Eenmaal voorbij Perez, had Norris een enorm tempo met zijn geüpdatete McLaren, net als teamgenoot Oscar Piastri, die met maar de helft van de updates reed op de tweede plaats achter Verstappen."

"Max moest hard pushen en maakte een zeldzame fout, waarbij hij het paaltje in bocht 14/15 kapot reed. Dit beschadigde zijn auto tot op zekere hoogte en bracht de virtual safety car op de baan. Hierdoor kon McLaren langer doorgaan op de oudere banden, wat uiteindelijk de mogelijkheid gaf om de stoppen bij de gewone safety car."

Toch was Norris niet helemaal foutloos volgens Brundle: "Lando's enige fout van de dag was de herstart. Hij moest óf bij het uitkomen van bocht zeventien óf pas op de streep op zijn gas gaan, gezien de korte run richting bocht één. Nu gaf hij Verstappen de kans, waardoor het spannend was wie de leiding zou hebben bij het uitkomen van bocht één. Norris remde laat, hield de auto op het goede spoor en ging vervolgens uiterst zelfverzekerd naar een voorsprong van uiteindelijk 7,6 seconden. Het team vond dat ze genoeg racesnelheid hadden om te winnen zonder safety car, maar dat zullen we natuurlijk nooit weten."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"