Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2022

Budgetplafond hakt erin bij Mercedes: "Moesten alles herstructureren"

Toto Wolff moet toegeven dat Mercedes het lastig heeft met het nieuwe budgetplafond. In 2021 moest het team voor het eerst financiële experts gebruiken om zo geld te besparen.

Hamilton Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

In 2021 is het budgetplafond geïntroduceerd in de Formule 1. De teams mochten afgelopen seizoen maximaal 145 miljoen dollar uitgeven, met uitzondering van een aantal zaken zoals coureurssalarissen, salarissen voor de drie best betaalde medewerkers en marketing. Komend seizoen wordt het plafond teruggebracht naar 140 miljoen dollar.

Vooral de topteams moeten hun uitgavenpatroon drastisch veranderen door de nieuwe maatregelen. Zo ook Mercedes. In 2020 had het team naar schatting nog een budget van ongeveer 500 miljoen dollar, een jaar later moesten er honderden miljoenen worden bezuinigd.

Een enorm lastige overgang, benadrukt Toto Wolff. Het was een van de moeilijkste uitdagingen van het jaar, zo legt hij uit bij Auto, Motor und Sport. "We moesten een herstructurering doorvoeren die niet alleen gevolgen had voor het personeel, maar ook voor alle essentiële processen. Als voorbeeld: we moesten voor het eerst financiële mensen trainen om de kostenbesparing in ons hele proces in kaart te brengen."

Budgetplafond brengt teams dichter bij elkaar

Volgens de teambaas van Mercedes zal het budgetplafond er voor zorgen dat de teams in 2022 dichter op elkaar komen te zitten. "Het zal een heleboel op een lijn brengen. De auto's zullen erg op elkaar lijken. Als iemand een maas in de wet vindt, dan zal iedereen het kopiëren. In het eerste jaar kunnen er nog verschillen zijn, maar daarna zal het er allemaal meer hetzelfde uitzien. Er zal niet langer een team zijn dat een seconde voor ligt op de rest."

Volgens Wolff, is het budgetplafond uiteindelijk geen slechte ontwikkeling. "De teams met diepe zakken waren niet heel blij dat dat voordeel hen werd ontnomen. Maar daardoor ontaarde het in een soort wapenwedloop tussen Red Bull, Ferrari en Mercedes. Nu zal het allemaal meer in evenwicht zijn. Ik denk dat er een team of vijf à zes kunnen strijden om overwinningen", aldus de Oostenrijker.

Ook interessant:

Romain Grosjean looft: "Verstappen is een verdiende kampioen"

Romain Grosjean zat op het puntje van zijn stoel tijdens de bizarre ontknoping van 2021. Check onderstaande video voor onder andere de lovende woorden van Grosjean over Max Verstappen!

12 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Nyck de Vries maakt officieel Formule 1-debuut in Barcelona