Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA: 'We kunnen pitstops veiliger maken'

FIA-wedstrijdleider Charlie Whiting is ervan overtuigd dat de FIA wat kan doen om de pitstops in de Formule 1 veiliger te maken.

Charlie Whiting doet de uitspraken naar aanleiding van de vele haperende pitstops dit Formule 1-seizoen. Het ging in Australië mis bij beide Haas-bolides en in Bahrein was er het ongeluk met Ferrari-monteur Fransesco Cigarini. De monteur werd aangereden door Kimi Raikkonen na wederom een mislukte pitstop. Ook in China was het raak: Stoffel Vandoorne moest zijn McLaren langs de kant zetten nadat een achterband niet goed vast zat. Aan Autosport.com vertelt de FIA-directeur dat hij mogelijkheden ziet om de pitstops veiliger te maken: "We kunnen enkele maatregelen introduceren die de kans op het mislukken van pitstops moeten verminderen."

De jackman en de man die de pitstops moet overzien (de pitstop operator) zagen bij het ongeluk met Fransesco Cigarini niet dat de rechterachterband van Kimi Raikkonen nog niet verwisseld was. Whiting wil de risico's hierop verminderen door meer geavanceerde wheel guns te introduceren bij alle teams. Deze wheelguns hebben twee sensoren die enerzijds controleren of de wielmoer met voldoende kracht is vastgezet, terwijl de ander de positie van de band controleert. "Als alle signalen op 'groen' staan, drukt de pitstop operator op een knop, wordt de auto omlaag gelaten en kan de coureur zijn weg vervolgen" , aldus Whiting. Bob Bell, technisch directeur van Renault, stelde voor om de pitstoproutines van teams te standaardiseren, maar daar voelt Whiting niks voor: "Dat moeten we niet willen. We moeten er enkel voor zorgen dat er geen mogelijkheid is om een auto weg te sturen zonder dat iedereen er zeker van is dat dit veilig gebeurt."

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'