Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Circuit Zandvoort

Circuit Zandvoort wil ook in 2021 geen Dutch Grand Prix zonder fans

Als het aan de organisatie van de Dutch Grand Prix ligt, dan vindt er volgend jaar mei alsnog een waar racespektakel plaats, met 100.000 enthousiaste racefans. Of die wens reëel is, moet nog blijken, maar die hordes aan enthousiaste Nederlandse fans zijn wel van groot belang.

oranjefans
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Het was een grote domper voor de organisatie van de Dutch Grand Prix toen er vanwege het coronavirus een streep moest worden gezet door de eerste Formule 1-race op Nederlandse bodem in 35 jaar tijd. Het enthousiasme bij de Nederlandse Formule 1-fans is echter onverminderd, zo bleek toen ze de optie kregen om hun kaarten terug te geven aan de organisatie, zo vertelt circuitdirecteur Robert van Overdijk tegenover onder meer RacingNews365.

"Slechts vijf procent van de kaartkopers heeft gebruik gemaakt van de optie om het geld van hun tickets terug te krijgen. Die kaarten waren vervolgens binnen no time weer verkocht, dus dat is positief. Het geeft wat ons betreft aan dat er nog steeds heel veel vertrouwen, maar vooral ook enthousiasme is over de terugkeer van de Formule 1 in Nederland."

95% van de kaartkopers is er, als het aan hen ligt, volgend jaar dus ook gewoon bij. Gevraagd of dat percentage van invloed is op de beslissing om de race met of zonder fans door te laten gaan, is Van Overdijk duidelijk. "Nee. In de fase dat we aangaven dat we de Formule 1 terug naar Nederland wilden brengen, hebben we van de overheid duidelijk de boodschap gekregen dat we zelf onze broek op moesten houden en het samen met het bedrijfsleven op moesten lossen."

"Dat betekent dat wij een evenement hebben neergezet, het ultieme racefestival, waarbij we die 100.000 bezoekers per dag en de sponsoren nodig hebben om het overeind te houden. Die doelstelling, het organiseren van het ultieme race-evenement, die is nog steeds onveranderd", benadrukt de directeur van het duinencircuit, het circuit dat vanaf heden van naam is veranderd.

En bij dat ultieme race-evenement horen dus toeschouwers. Zij zijn volgens Van Overdijk waar het om draait. "Wij willen de Dutch Grand Prix afwerken met fans. Het Nederlandse publiek verdient dat, daar is hun enthousiasme ook door ontstaan. De sponsoren die met ons in zee zijn gegaan hebben natuurlijk ook dat festival nodig om daar hun investering mee terug te verdienen. De wens om dit evenement met publiek af te werken, staat dus nog steeds recht overeind."

Op dit moment is een race met 100.000 fans in Nederland niet mogelijk

- Robert van Overdijk

Of die wens in 2021 werkelijkheid kan worden, is vooralsnog onduidelijk. Momenteel is het ook voor de organisatie van de Dutch Grand Prix nog koffiedik kijken. "We houden ons het liefst bij de feiten en speculeren niet. Op dit moment is een race met 100.000 fans in Nederland niet mogelijk. Of dat volgend jaar wel het geval is, geen idee. Er wordt met smart gewacht op een vaccin of geneesmiddel. We zijn benieuwd hoe het zich de komende tijd zal ontwikkelen, maar we hebben nog wat tijd. De eerste kalender komt pas in oktober of november naar buiten, tot dan gaan we niet speculeren."

Mei is de maand die in de agenda van Van Overdijk driedubbel rood omcirkeld staat, het vizier van de Dutch Grand Prix-organisatie is daar op gericht. "In principe staan we de komende drie jaar in mei op de kalender. Als je aan mij zou vragen of we niet wat liever later in het jaar op de kalender staan, dan kunnen we dat wel willen, maar andere GP-organisaties willen dat misschien ook. We richten ons dus nog steeds op mei 2021. Als het anders wordt, dan zien we dat. We hebben met de FIA nog geen alternatieve plannen besproken."

Aan het Formula One Management, dat gaat over de racekalender, kan het improviseren in ieder geval wel worden overgelaten. De afgelopen maanden hebben ze in no time een vernieuwde kalender voor 2020 opgesteld, met in totaal zeventien races. Gevraagd naar het werk van de FOM geeft Van Overdijk aan dat hij onder de indruk is van het werk dat de Formule 1-bazen de afgelopen periode hebben geleverd, maar van al die lege tribunes wordt hij logischerwijs minder vrolijk.

"Het is knap dat ze dat hebben gedaan, er staat een keurige kalender, maar zonder publiek is het toch net wat anders. Het is goed voor de sport dat er geracet wordt, want de teams moeten overeind worden gehouden. De Dutch Grand Prix is op dat vlak toch echter net een vreemde eend in de bijt, want we hebben te maken met een enorme belangstelling voor de Grand Prix. In Abu Dhabi zal het ze bij wijze van spreken geen zorg zijn of er tien- of vijftigduizend mensen op de tribune zitten. In Nederland willen we echter iets neerzetten wat in de koningsklasse van de autosport qua evenement nog nooit eerder is gebeurd."

Horner en Marko zijn enthousiast over Albon, maar is dat wel terecht? Volgens Coronel heeft Max Verstappen helemaal niets aan zijn teamgenoot. Dat en veel meer, zoals de vooruitblik op de Belgische Grand Prix, hoor je in de nieuwste RN365-podcast, met autocoureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen..

12 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Domenicali Hoogste F1-baas doet een oproep aan Ferrari na vertrek Binotto