Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Classic Canada: Button wint langste F1-race ooit vanaf de laatste plaats

Met meer dan vier uur (inclusief een rode vlag periode) is de Canadese Grand Prix van 2011 de langste race uit de Formule 1-geschiedenis. Jenson Button won de race nadat hij terugviel naar de laatste plek, ondanks meerdere touchés, een lekke band, kapotte vleugel en zes (!) pitstops.

F1-Canada-Circuit-Gilles-Villeneuve-Jenson-Button
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

De Canadese Grand Prix van 2011 werd overspoeld door flinke stortbuien, wat maakte dat de Grand Prix achter de safety car van start ging. Jenson Button ving de wedstrijd als zevende aan en kende een bedroevende eerst fase van de race. Na een botsing met teamgenoot Lewis Hamilton in de zevende raceronde kwam Button binnen voor zijn eerste pitstop. De Britse coureur viel ver terug, zo'n dertig seconden achter raceleider Sebastian Vettel.

Vanwege het uitvallen van Hamilton kwam er een safety car op de baan. Dit maakte dat Button zijn achterstand kon verkleinen. Button maakte echter geen gebruik van deze kans: hij reed overschreed de maximumsnelheid tijdens de safety car-periode en kreeg een drive-through penalty. Wegens goede strategische beslissingen van zijn team wist Button zich echter snel weer naar voren te knokken. Toen de race stil werd gelegd in ronde twintig, bevond de voormalig wereldkampioen zich op de tiende stek.

Touché met Alonso

Nadat de race hervat werd kwam Button al snel binnen voor intermediates. Dit was zijn vierde stop in de race. Vlak na zijn pitstop had de McLaren-coureur een botsing met Ferrari's Fernando Alonso, wat hem een lekke band en vleugelschade opleverde. Opnieuw moest Button terug naar de pits. Toen hij de pitstraat uitreed, lag hij laatste.

Tegen het einde van de race werd het droog in Montreal. Button was één van de eerste coureurs die binnenkwam voor droogweerbanden. Een goede zet, want hij haalde coureur na coureur in in de ronde die volgden. Inhaalacties op Nick Heidfeld en Kamui Kobayashi betekenden dat Button met nog vijftien ronden te gaan een indrukwekkende vierde plaats bezette en de achterstand op Vettel was teruggebracht van 47 naar slechts vijftien seconden dankzij de late pitstop van de Red Bull-coureur.

Vettel kon reageren op het tempo van Button, maar kreeg een tegenslag toen de safety car werd opgeroepen na een crash van Heidfeld. Na de herstart haalde Button Timo Glock in en na het passeren van de Virgin-auto richtte hij zijn blik op Schumacher en Webber voor hem.

Drie F1 auto's op het Circuit Gilles Villeneuve © xpb.cc

Last lap drama

Nadat Button Webber en Schumacher inhaalde, zette hij zijn zinnen op Vettel. Toen Vettel in bocht zes instuurde, gleed zijn RB7 naar de buitenzijde van de bocht. Het opende de deur voor Button om met nog een halve ronde te gaan de leiding te nemen.

Buttons overwinning bekroonde zijn sensationele race van de laatste naar de eerste stek en gaf de chaotische zondag de afloop die het verdiende. Met meer dan vier uur (inclusief een rode vlag periode) zette de race het record als de langste in de Formule 1-geschiedenis.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"