© Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Column: Carlos Sainz hard op weg naar de uitgang

17 jul. 2017 11:45 Ruud Dimmers 0 reacties

'Life's not fair'

Het zou zo een quote van Carlos Sainz kunnen zijn. De Spanjaard begon in 2015 aan zijn Formule 1 avontuur, maar vindt zich nu drie jaar later gevangen in een moeilijke positie. In 2015 was zijn debuutseizoen prima, was het begin sterk, maar werd hij daarna overschaduwd door Max Verstappen.

Een jaar later moest de jonge Spanjaard met een heel zuur gezicht toezien dat Max Verstappen gepromoveerd werd naar Red Bull Racing. Het was het eerste moment waarop je Carlos hard hoorde denken: "Maar ik dan?" Sainz herpakte zichzelf prima dat seizoen en knokte zichzelf met regelmaat in de punten en maakte gehakt van Daniil Kvyat.

Zijn ambitie om door te groeien en de stap naar Red Bull Racing te maken stak hij niet onder stoelen of banken. Het moest Red Bull worden in 2018 of anders wilde hij weg. Die woorden herhaalde hij de afgelopen maanden vaak. 2017 begon zoals hij het jaar ervoor af had gesloten: Sterk, punten scorend en vaak foutloos. Kvyat was geen serieuze bedreiging.

Maar toen ging het ergens in het hoofd van de jonge Spanjaard mis. De rust verdween en de hunkering naar een topcontract maakte plaats voor frustratie. Het moest wel gaan gebeuren dit seizoen! De druk nam toen was DIT was het jaar waarin alles bij elkaar moest komen. Goede prestaties, een mooi CV, een overstap naar Red Bull of een EXIT.

Toen vader Sainz zich ermee ging bemoeien werd de relatie tussen Max Verstappen en Red Bull onder druk gezet. Niemand, maar dan ook echt niemand binnen Red Bull zit daar op te wachten. Verstappen is het absolute lievelingetje van het team, ook al zien de Nederlandse fans dat niet altijd. De jonge Nederlander heeft alles wat Sainz wil zijn en hebben en dat steekt hem soms. "Nee, we kunnen het prima met elkaar vinden," laat Carlos desgevraagd weten. Het gerucht van Max die naar Ferrari ging kwam uit de Spaanse koker.

Red Bull was er helemaal klaar mee, in combinatie met het aanhoudende gezeur over een kans bij Red Bull of een vertrek. Ondertussen rijdt Sainz de afgelopen races geen deuk meer in een Spaans pakje boter. De goed scorende Spanjaard is ineens betrokken bij diverse incidenten en maakt fouten die hij voorheen nooit maakte. 

Een kans bij Red Bull Racing kan hij wel vergeten, want volgend seizoen is er sowieso geen plaats. Een overstap naar Renault? Het zou kunnen, daar sjansten Sr. en Jr. de afgelopen winter al mee. Voor Red Bull is het een lastige situatie, want je kan een coureur niet tegen zijn zin houden, maar je wil ook je derde rijder niet overboord gooien. Ongeacht zijn streken is Carlos een zeer talentvolle coureur.

Geruchten dat Sainz naar Renault gaat zijn niet uit de lucht gegrepen. Er speelt wat, er broeit wat. De vraag is of Red Bull bereid is om het Spaanse talent te laten gaan, wetende dat het eigenlijk geen grote talenten in haar pool heeft zitten. Sainz exit? Het is dichterbij dan ooit tevoren en misschien wel dichterbij dan Sainz ooit had durven dromen. Mocht Renault doorgaan dan heeft het gezeur van Carlos uiteindelijk zijn effect gehad: Hij zit dan bij een topteam in wording.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen