© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Column: Koning Max Verstappen en zijn onderdanen

01 nov. 2017 07:00 Ruud Dimmers 14 reacties

"Ik weet niet wat ik zie, daar is nummer drie!"

Het had zomaar een nieuwe slogan voor de shirt van Olav Mol kunnen zijn. Max Verstappen sloeg in Mexico zijn slag tijdens de eerste ronde. Drie auto's die knokken in de eerste paar bochten, vaak gaat het niet goed en in Mexico wederom niet. Had de Nederlander pech in Spanje, ditmaal was hij de gelukkige.

Met Vettel en Hamilton die in een klap wegvielen, werd het een lange en eenzame race voor Max. De enige bedreiging voor de zege waren de rookpluimen die er uit diverse Renault-motoren kwamen. Gelukkig heeft Max zijn portie pech al gehad. Teamgenoot Ricciardo komt er de laatste weken beduidend minder goed vanaf. Verhalen over 'sabotage' hebben we deze keer nog niet voorbij zien komen ;-)

Verstappen presteert ijzersterk en alles valt op dit moment ook op zijn plaats. De maand oktober was 'Max Verstappen maand', met twee zeges, een tweede plaats en een derde/vierde plaats in Amerika. Geen enkele andere coureur behaalde zoveel punten als de Nederlander. Lang leve Koning Max.

Er zit helaas ook een keerzijde aan dit succes. Formule 1 was altijd een ondergeschoven sport qua populariteit in Nederland en is in twee jaar tijd compleet veranderd in Nederland. Kon je vroeger eenvoudig als Ferrari fan een gesprek aanknopen met iemand van McLaren of Benetton, tegenwoordig is dat online haast onmogelijk. 

De concurrenten van Max Verstappen doen er schijnbaar niet meer toe. Er rijden 19 'sukkels' in de Formule 1 en er is slechts één Koning genaamd Max. Hoeveel we ook van Max houden, hoeveel we genieten van zijn rijstijl en zijn talent erkennen... het is wel erg jammer. 

Een artikel posten over Sebastian Vettel is tegenwoordig niet meer mogelijk zonder dat er de meest trieste reacties onder staan. Reacties als karma, Duitse pisnicht (groeten terug aan Huub Stapel) of jankerd, daar zijn we allemaal al lang aan gewend. Het is alleen wel erg jammer dat de 'haat' voor Vettel groter is dan de liefde voor de F1 of zelfs voor Verstappen bij sommige mensen. Dit weekend was het gewoon ronduit beschamend hoe Huub Stapel zijn gal mocht spuwen over Sebastian Vettel, met taalgebruik wat alleen maar aanzet tot een hetze. Waar is het voor nodig? Wat voegt het toe? Wat heeft die kroegpraat met Formule 1 te maken?

De VIERVOUDIG wereldkampioen wordt online voor de meest ziekelijke dingen uitgemaakt. De meest idiote verwensingen worden naar zijn kop geslingerd, onder het motto: Rot toch lekker op idioot of rij jezelf te pletter. En dan drukken we ons zelf heel netjes uit. Helaas, Seb is niet de enige coureur die het te verduren krijgt. Volgens sommige mensen is iedereen minder dan Koning Max en maken we de veldvulling die de 19 andere coureurs vormen uit voor rotte vis. Of het nu Lewis is omdat hij een tintje heeft, Vettel omdat hij in Singapore crashte, Villeneuve omdat hij soms te eerlijk is, of Grosjean omdat Max hem van de baan reed in Monaco...Steward Mika Salo werd zelfs met de dood bedreigd na de GP van Amerika! 

Het is jammer dat het respect voor de andere Formule 1 coureurs bij een deel van de mensen totaal ontbreekt. Net als veel Nederlanders zijn ook wij 'fan' van Max, maar bovenal zijn we liefhebbers van de Formule 1 wat in onze beleving de mooiste sport ter wereld is! Van iconen als Ayrton Senna en Michael Schumacher, van de generatie met viervoudig wereldkampioenen als Vettel en Hamilton, tot en met de nieuwe generatie met mannen als Verstappen en Ocon. Stuk voor stuk zijn het juwelen voor de sport, zijn het kampioenen of kampioenen in wording. 

De Formule 1 is de mooiste sport ter wereld waarin 20 zeer getalenteerde coureurs rijden en strijden met elkaar. Het mooiste aan de F1 is het onderlinge respect dat de coureurs voor elkaar hebben. Ze strijden op de baan, willen allemaal winnen en als dat niet lukt dan komt de frustratie er bij iedereen uit. Ongeacht of ze nu Hamilton, Verstappen of Vettel heten: Ze klagen allemaal, ze 'janken' allemaal over de radio. Winnaars zijn nu eenmaal slechte verliezers. Na de race is het weer vergeven en vergeten, drinken ze een bak koffie en vliegen ze gezamenlijk in een privéjet naar Monaco. Dat respect wat die coureurs onderling voor elkaar hebben, als we daar een klein deel van online zouden hebben voor elkaar dan zou dat toch fantastisch zijn! 

De komende vijftien jaar zal Verstappen tegen talloze coureurs strijden. Soms zal hij winnen als een Koning en soms zal hij er magere jaren bij hebben. In al die jaren zal hij verslaan en verslagen worden, inhalen en ingehaald worden en soms ook eens crashen met of zonder een ander. Het hoort erbij en dat noemen ze in één woord sport. 

In die vijftien jaar heeft Max de kans om uit te groeien tot een van de meest succesvolle F1-coureurs ooit, maar ook Max begint gewoon met nul titels, nul poles en nu drie zeges. Voorlopig hebben de vaak afgezeken Hamilton en Vettel 4 titels, tientallen poles en tientallen zeges. Best aardige prestaties toch van deze 'onderdanen' van Max? Ze stonden een kleine tien jaar geleden op hetzelfde punt in hun carrière als waar Max nu staat. Laten we hopen dat Max over 8-10 jaar dezelfde staat van dienst heeft want dat zou geweldig zijn, maar laten we die andere 19 coureurs ook respecteren.

Ruud

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen