© Force India

Nieuwsoverzicht

Column: Ocon, van overgeslagen goedzak naar ongewenste slechterik

15 nov. 2018 11:30 René Oudman 14 reacties
Nergens is succes en faam zo vergankelijk als in de sportwereld. Waar Esteban Ocon voor afgelopen weekend nog te boek stond als een toekomstig Formule 1-wereldkampioen, daar zit de Fransman nu in de hoek waar de klappen vallen.

Schande sprak de gehele autosportcommunie ervan. Esteban Ocon, een van de grootste racetalenten van de aardbol, kwam door een overname zonder stoeltje te staan. De potentiële opvolger van Lewis Hamilton, in de afgelopen jaren zorgvuldig gekweekt door Mercedes, moest buigen voor het grote geld.

Ook al was Ocon een niet ál te geliefd persoon in Nederlandse autosportkringen – betrouwbare bronnen uit paddocks van juniorklassen lieten Racingnews365 vaker weten dat de Fransman enigszins hautain en wereldvreemd overkwam in zijn tienerjaren, jaren waarin hij meermaals de degens kruiste met Max Verstappen – de voor hem teleurstellende ontwikkelingen werden ook in Nederland met argusogen gevolgd.

Hoe kon Mercedes-baas Toto Wolff zo onkundig zijn om Valtteri Bottas nog een jaar in zijn tweede wagen te zetten, waar het talent in de persoon van Ocon voor het oprapen lag? De Fransman zou het, zo stelde het Nederlandse autosportpubliek, veel beter doen dan Bottas. Toen Ocon zich als derde kwalificeerde voor de Belgische Grand Prix toverde dat veel oranjefans een lach op het gezicht. Wat een mooie opsteker voor het talent!

Met één actie heeft Ocon zich echter van een overgeslagen goedzak die medelijden opriep, ontwikkeld in een slechterik die ongewenst is op de Formule 1-paddock – althans, bij een groot deel van het Nederlandse publiek. De manoeuvre die Verstappen de winst in Brazilië kostte wordt overigens door vrijwel de hele autosportwereld afgekeurd, maar nergens klinken de kritieken zo negatief als in het land waar de Formule 1 in de afgelopen jaren een gigantische groei wat betreft populariteit heeft gemaakt.

© Force India

En laten we wel wezen – het was ook een stupide actie. Daargelaten of Verstappen wellicht zijn eigen kansen had kunnen redden door uit te wijken, Ocon had nóóit in die positie moeten komen. Fouten maken hoort er echter bij. Elke grote Formule 1-coureur heeft er in zijn jonge jaren voldoende gemaakt en een enkele, in het rood gehulde, rijder overkomt het nog steeds weleens.

Iedereen maakt weleens een misser, waardoor diegene zich jaren later nog voor zijn hoofd kan slaan. De situatie van Ocon zou daarom ook vergeven en vergeten kunnen worden. De enige reden waarom Ocon zich momenteel onmogelijk maakt, zeker bij de fans van Verstappen, is dat hij geen berouw lijkt te hebben. Het geduw daargelaten, Red Bull had de emotionele Verstappen een ondersteunende schouder aan moeten bieden - een paar dagen na het incident meent de Fransman nog altijd dat het ‘zijn’ bocht was.

De ongewenste slechterik heeft het met name in Nederland bijzonder verknoeid en zou in principe slechts nog een beetje aan schadebeperking kunnen doen door op zijn minst toe te geven dat hij fout zat. Een knieval maken na een inschattingsfout – sommige jonge talenten kunnen in het gedrag dat voor de bühne wordt vertoond, nog het een en ander leren.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen