© Williams

Nieuwsoverzicht

Column: Papa, koop jij even een Formule 1 team voor me?

08 aug. 2018 11:40 Ruud Dimmers 10 reacties

Hoera! Force India is gered! Een positief bericht gisteravond over de redding van het noodlijdende Formule 1-team. Helaas ging er weer een team bijna op de fles, ondanks dat het uitstekend presteerde in de afgelopen jaren. Het is het bewijs dat de Formule 1 'ziek' is en Liberty geen pleister op de wonden moet plakken, maar serieus door moet pakken.

De afgelopen jaren gingen teams als Manor en Caterham al failliet, verkeerden Sauber en Force India structureel in de problemen, en is de kans groot dat Williams het volgend jaar erg zwaar gaat krijgen. Tel daarbij de geldverspilling van de topteams op en het gigantische gat tussen de top drie teams en de rest van het veld en in een oogopslag zie je dat de sport naar de klote gaat.

Gelukkig was er Lawerence Stroll. De vader van Williams-coureur Lance Stroll. De jonge Canadees die bezig is aan zijn tweede seizoen in de F1 en graag hogerop wil. Op basis van talent zal hij de top nooit bereiken, maar dankzij het chequeboekje van papa komt hij nu in 2019 terecht bij het vierde team van de afgelopen twee seizoenen.

Ik gun het Lance van harte, maar hij hoort er niet thuis. Sergio Perez en Esteban Ocon zijn van een ander niveau dan Stroll, maar één van hen moet plaatsmaken. Mercedes moet vol aan de bak om het jonge talent Ocon onderdak te bieden in de F1. Lukt het om hem bij Force India te behouden, of moet hij noodgedwongen een stap terug doen om bij Williams aan de bak te komen? Juist, bij dat noodlijdende team waar dit jaar paydrivers Stroll en Sirotkin rijden.

Van Williams mogen we de naam paydriver niet gebruiken. Goed, dan noemen we het twee gesubsidieerde coureurs die maandelijks een financiële bijdrage leveren aan het team van Williams. Niets vreemds aan, Formule 1 bestaat al sinds de oprichting ervan voor een deel uit coureurs die geld meebrengen.

Het niveau van die betalende coureurs is vele malen hogen dan dat van de 'helden' van de jaren 80 en 90. Tarso Marques, Taki Inou, Jean-Denis Délétraz, Ricardo Rosset of Giovanni Lavaggi. Mannen die structureel seconden per ronde langzamer waren dan wie dan ook. Vooropgesteld, dat is Lance Stroll niet. De Canadees kan echt wel een potje sturen, zei het met bibberende handjes en niet al teveel controle, maar gasgeven kan Strollie best aardig. Het is alleen net-niet, gewoon net-niet goed genoeg.

De enige reden dat Stroll in de Formule 1 rijdt is op basis van geld. Bij Williams wordt hij uitgekotst door technisch directeur Paddy Lowe, de man die mede aan de basis stond van drie wereldtitels bij Mercedes. Lance luistert slecht en is gewoon niet goed genoeg, aldus Lowe. Paniek! De familie Stroll kreeg kritiek en daar kunnen ze niet zo goed tegen. Logisch, want als je complete teams opkoopt in alle raceklassen op weg naar de F1 dan durft niemand je tegen te spreken.

Lance wil hogerop en krijgt nu wat hij wil. Papa kocht Force India en daarmee een stoeltje voor de tiener. Wat volgt er nog meer? Na anderhalf jaar tussen de races door testen á 100 miljoen dollar, het kopen van een stoeltje bij Williams en het nu kopen van een compleet team?

Papa, kan je Ferrari niet voor me kopen? Nee Strollie, van Ferrari blijf je af!

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen