© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Column: waar zijn de nuchtere Nederlanders gebleven?

04 sep. 2018 17:45 René Oudman 37 reacties
Sinds Max Verstappen in de Formule 1 rijdt, zijn er pardoes zeventien miljoen Formule 1-kenners in Nederland. Het is prachtig voor de diehard fans dat er meer aandacht is voor de sport, maar laten we het alsjeblieft met een korreltje zout nemen. De discussie die de in Italië aan Verstappen opgelegde tijdstraf teweeg bracht, ging mijns inziens helemaal nergens over.

Breed werd het uitgemeten in de Nederlandse media. Voor wie het heeft gemist – het lijkt me schier onmogelijk, maar goed – Verstappen verdedigde in de slotfase van de GP van Italië een podiumplaats. De Nederlander deed dit met hand en tand en daardoor kwam tegenstander Valtteri Bottas in de situatie dat hij zijn Mercedes op de uitloopstrook terugvond. De wedstrijdleiding achtte het noodzakelijk om Verstappen vijf seconden straf te geven.

Wat ik het meest belachelijke aan dit hele verhaal vind is dat er ontzettend veel wordt geoordeeld, en vrijwel elke kritiek heeft een negatieve invulling. De wedstrijdleiding is shit, de Formule 1 is saai zonder dit soort acties en Max Verstappen is altijd de lul. Wat ik mij dan direct afvraag is of deze oordelen gebaseerd zijn op vergelijkingen die kunnen worden getrokken na het jarenlang volgen van de Formule 1, of dat het lukraak gezever betreft.

Laat ik beginnen met het eerste punt. Op de wedstrijdleiding is ontzettend veel kritiek geweest, helemaal omdat er dit jaar meermaals op een inconsequente manier straffen zijn uitgedeeld. Van het Italiaanse Grand Prix-weekend moet worden gezegd dat de wedstrijdleiding veel toeliet. Ga maar na: het incident tussen Vettel en Hamilton bleef onbestraft, tegen zowel Magnussen als Alonso werd niets gedaan en ook Ericsson en Hartley kwamen weg ondanks tegen elkaar aan te zijn gereden. Voor Hartley resulteerde dat zelfs in een uitvalbeurt. Een race-incident, zo oordeelde de wedstrijdleiding terecht.

Max Verstappen maakt volgens veel Nederlandse Formule 1-volgers de sport mooier. Dat is fijn voor die fans, ik gun ze de lol oprecht van harte. Niets leuker dan het hebben van een idool. Er zit alleen een klein verschil tussen mooie acties die toelaatbaar zijn en mooie acties die ontoelaatbaar zijn. Het probleem met ontoelaatbare acties is dat er mogelijk een straf op kan volgen.

© Getty Images / Red Bull Contentpool

Dat de wedstrijdleiding de pik op Verstappen heeft is larie in het kwadraat. Een blik op de recente geschiedenis van de Formule 1 bewijst dat er een hele hoop rijders zijn die meer straffen hebben gehad dan Verstappen – een aantal van deze straffen zijn bovendien een stuk discutabeler te noemen dan straffen die de Nederlander heeft opgelopen. Bovenal neigt dit punt van kritiek naar het willen vrijspreken van de idool, iets wat op de kleuterschool heel normaal is.

Wat ik met dit stukje tekst vooral probeer te zeggen is dat we moeten waken voor het heilig maken van de Nederlandse trots. Iedereen maakt fouten, net als dat iedereen goede dingen kan doen. Laten we dat vooral accepteren en erkennen. Formule 1 lijkt daarin net op het echte leven.

Na de shitload aan vervelende reacties die de wedstrijdleiding – met name uit Nederland – heeft gekregen, wordt er duidelijk consequenter te werk gegaan. Slechts als coureur B duidelijk hinder ondervindt van de actie van coureur A wordt er overgegaan tot ingrijpen. Los van wie het was die Bottas een tik gaf - de Fin raakte buiten de baan, verloor de nodige seconden en moest via de uitloopstrook terugkeren. Een duidelijk geval van hinder.

Wat ik boven alles ontzettend jammer vind, is dat het lijkt alsof sommige Nederlandse Formule 1-fans de tegenstanders van Verstappen bij tijd en wijle niet in hun waarde laten. Is dit een foutieve aanname van ondergetekende, of waren fans van Michael Schumacher en fans van Mika Häkkinen daadwerkelijk humaner richting elkaar?

De Formule 1-coureurs leggen hun levens twee a drie keer per maand in de waagschaal ter vermaak van ons allen. Laten we er vooral dankbaar voor zijn dat er zoiets is als de Formule 1 en laten we vooral blij zijn dat er een Nederlander is die het goed doet. Wij, Nederlanders, schijnen zo’n nuchter volk te zijn. Laten we die nuchterheid dan ook vooral bewaren als we Formule 1 kijken.

De reactie van het idool in kwestie zei overigens meer dan genoeg. “Tja, ik had hem meer ruimte kunnen geven.”

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen