Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Tom Coronel

Coronel: 'De FIA moet Hamilton een boete geven'

Lewis Hamilton en Mercedes hangt een straf boven het hoofd. De coureur en het merendeel van het team kwam niet opdagen bij een verplicht FIA-gala en Tom Coronel is daarom van mening dat de autosportbond een boete moet uitdelen.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Na de Grand Prix van Abu Dhabi waren Lewis Hamilton en Mercedes op zijn zachts gezegd niet blij. Max Verstappen wist die race, en daarmee het kampioenschap, te winnen dankzij een controversiële beslissing van de wedstrijdleiding.

Mercedes diende tot tweemaal toe protest in, beide protesten werden door de stewards afgewezen, waarna de Duitse renstal liet weten die beslissing opnieuw aan te willen vechten. De donderdag na de race liet het team echter weten daar toch van af te zien en deelde Toto Wolff meteen mede dat hij en Lewis Hamilton niet naar het FIA-gala zouden gaan later die dag.

Het prijzengala van de FIA wordt altijd aan het einde van het jaar gehouden en is verplichte kost voor de top drie van het Formule 1-kampioenschap. Hamilton werd tweede en zou zich daar dus moeten laten zien, maar liet verstek gaan. Daarom hangt de Mercedes-coureur nu een straf boven het hoofd, ook teambaas Wolff was niet aanwezig in Parijs.

Een boete zou op zijn plaats zijn

De FIA zou er voor kunnen kiezen om de Brit een gridstraf op te leggen voor de eerste race van het volgende seizoen. Tom Coronel ziet daar echter niks in. "Nee, ik vind dat je in een nieuw seizoen geen straffen mee moet nemen. Dat is sportief gezien niet eerlijk", zegt hij in de nieuwste RacingNews365-podcast.

De WTCR-coureur heeft een andere straf voor Hamilton in gedachten. "Je moet ze een boete geven, daar straf je ze namelijk ook mee. Daarmee laat je ook zien dat je er niet mee weg kan komen. Ook niet als je gefrustreerd bent of het niet kunt accepteren."

F1-expert Ruud Dimmers is het niet helemaal met Coronel eens. De Formule 1 neemt volgens hem vaker straffen mee naar het volgende jaar en hij noemt het systeem rondom de strafpunten als voorbeeld. "Zo zijn de regels niet. Strafpunten die je hebt, zijn twaalf maanden geldig en dan vervallen ze."

Coronel zou het 'raar' vinden voor het wereldkampioenschap als Hamilton volgend jaar met een gridstraf zou moeten beginnen. Hij vindt wel dat het systeem moet tellen. "Als je iemand van de baan afduwt en drie punten op je licentie krijgt. Dat soort dingen weet je als coureurs zijnde. Die (punten) moeten meetellen."

Toch hoopt de WTCR-coureur dat Hamilton geen gridstraf krijgt voor het niet bezoeken van het FIA-gala. "Ik vind dat je ze in dit geval moet straffen met een boete en dat heeft niks te maken met de dingen die hij van tevoren heeft gedaan. Dit was zo'n frustratie en hoog explosie-moment voor alles", aldus de Nederlander.

Begrip voor boosheid Hamilton en Mercedes

Coronel zegt zich ook wel te kunnen herkennen in die frustratie van Hamilton en Mercedes. "Ik begrijp ze ergens wel. Ergens hebben ze ook wel een klein beetje gelijk. Natuurlijk bepaalt de wedstrijdleiding, maar de wedstrijdleider had ook anders kunnen bepalen. Dit was niet de enige manier."

"Daarom voelt het voor hen als competitievervalsing en dan komt er een boosheid naar boven. Ik kan me voorstellen dat als je dan drie of vier dagen daarna op een gala moet zijn, dat je daar dan niet met een big smile gaat rondlopen en dat je er gewoon de schurft in hebt."

Beluister de volledige nieuwe aflevering van de RacingNews365-podcast hieronder.

47 reacties

x
Breaking Red Bull-kopstuk stapt over naar Aston Martin