Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Coronel: "Hulkenberg en niet Perez de ideale teamgenoot van Verstappen"

Wie is de gedroomde opvolger van Alexander Albon, mocht deze door Red Bull naar de deur worden gewezen? Binnen de Red Bull-familie lijkt niemand geschikt of gewenst te zijn, waardoor er stiekem ook verder wordt gekeken. Nico Hulkenberg en Sergio Perez werden eerder al door Helmut Marko genoemd, maar wie van de twee coureurs zou het beste naast Max Verstappen passen?

Zowel Nico Hulkenberg als Sergio Perez zijn in de Formule 1-wereld gerespecteerde namen. Sergio Perez reed in een ver verleden voor McLaren, maar kwam destijds nog niet helemaal uit de verf in een bolide die ook niet top was. Verder maakte hij de afgelopen jaren wel furore bij Force India / Racing Point, door in een niet al te sterke bolide meermaals naar het podium te rijden, iets wat hij overigens in zijn beginjaren bij Sauber ook al deed. Hulkenberg is het eeuwige talent, dat in zijn carrière meer dan eens schitterde, maar nooit op het juiste moment toe wist te slaan. Als gevolg daarvan heeft hij het negatieve record van de meeste races zonder podiumfinish op zijn naam staan. Dit jaar zit hij zonder Formule 1-stoeltje, maar hij liet als invaller wel zien waarom hij zo hoog aangeschreven staat. In de RacingNews365-podcast is iedereen het er over eens: als Red Bull aanspraak wil maken op de wereldtitel, dan zal er in 2021 iemand anders dan Alexander Albon de teamgenoot van Max Verstappen moeten zijn. De vraag luidt dan logischerwijs: wie? Formule 1-journalist Ruud Dimmers redeneert: "Je kan het als Red Bull zijnde niet verkopen om Albon in je team te houden. Als het de ambitie is van Red Bull om de wereldtitel te veroveren, dan hebben ze een Hulk of Perez nodig. Dat zijn hele goede, tweede coureurs, geen eerste coureurs", zo oordeelt hij, alvorens hij uitlegt waarom hij Perez eigenlijk net wat beter vindt. "Hulkenberg is meer een man van de zaterdag, hij is heel snel over een enkele ronde. Perez is daarentegen minder in kwalificeren, maar is wel een echte vechter. Hij staat er altijd en pakt ook zijn podiumplaatsen. In de periode dat hij teamgenoot was van Hulkenberg bij Force India en er een podium kon worden gehaald, was het altijd Perez die boven de Duitser stond." Tekst gaat verder onder de afbeelding

Coronel ziet niet per se een betere coureur in een van de twee, maar hij ziet in Hulkenberg wel een betere teamgenoot voor Verstappen. Hij verklaart zijn standpunt: "Je hebt bij Red Bull een tweede coureur nodig die Max kan assisteren, maar dan ook echt een duidelijke tweede coureur. Zoals Ferrari vroeger werkte met Rubens Barrichello, je bent de tweede viool, als Michael achter je rijdt, dan moet je aan de kant." "Ook strategisch zou je in dat geval, bijvoorbeeld bij pitstops, steun kunnen krijgen van je teamgenoot. Max moet nu altijd tegen twee Mercedes-coureurs opboksen. Eigenlijk is er bijna geen keuze als het aankomt op de strategie bij Red Bull. Met Hulkenberg zou je de ene coureur kunnen gebruiken om de andere coureur een voordeel te geven", aldus Coronel, die denkt dat 'The Hulk' voor zo'n rol meer open zal staan dan de Mexicaan. "Ik verwacht geen verschil tussen de twee als het aankomt op prestaties, maar wel als het aankomt op het luisteren. Perez gaat niet in dienst rijden van Max en wat ik hoop is dat ze iemand vinden die dat wel wil en kan doen, zoals Barrichello dat bij Schumacher deed", zo herhaalt hij. Als de plussen en de minnen niet veel later tegen elkaar worden afgewogen, blijkt dat Perez flink wat geld in het Red Bull-laatje zou kunnen brengen door het meebrengen van Mexicaanse sponsoren, naar verluidt zo'n 15 miljoen dollar, terwijl Hulkenberg juist geld zal kosten. In dat geval zou de huidig Racing Point-coureur misschien de voorkeur moeten krijgen, maar Coronel kan zich niet voorstellen dat de diepe zakken van Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz zich over laten halen door een grote hoeveelheid Mexicaanse peso's. "Dat is een heel klein plusje, maar dat staat niet tegenover de plus dat je een coureur nodig hebt die het hele team support, die Max support, er tussen gaat zitten en luistert. Dat is wat je nodig hebt, dat gaat Perez nooit doen. Bij Racing Point reden hij en Ocon elkaar ook tien keer van de baan. Als Red Bull een vuist wil maken tegen Mercedes, dan kan dat alleen door samen te werken als team. Zo is Schumacher ook een aantal keren kampioen geworden."

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'