Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Coronel verklaart harde groei McLaren: "Afkijken is makkelijker dan verzinnen!"

McLaren gaat de afgelopen maanden in rap tempo vooruit en de Britse renstal is de laatste tijd zelfs de grootste concurrent van Red Bull Racing. Analist en autocoureur Tom Coronel en F1-kenner Ruud Dimmers stellen in de Formule 1-podcast van RacingNews365 dat er meerdere factoren ten grondslag liggen aan de groei van McLaren.

Norris FP3 Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull is niet langer het oppermachtige team in de Formule 1. Dat werd de afgelopen weken wel duidelijk, want McLaren heeft de Oostenrijkse renstal aardig bij kunnen halen. Max Verstappen kan vrijwel iedere race rekenen op serieuze tegenstand, want Lando Norris kan het tempo van de Nederlander prima bijhouden. Dat roept echter wel vragen op, want hoe kan het nou dat Red Bull de dominantie van 2023 ineens kwijt is?

Het antwoord is in principe simpel: McLaren had meer ruimte om nieuwe, geniale update-pakketten te ontwerpen. Analist en autocoureur Tom Coronel en F1-kenner Ruud Dimmers zijn het echter niet met elkaar eens in de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365, want Coronel weet zeker dat Red Bull in dat opzicht niet onder doet voor McLaren. "Red Bull komt constant met updates, dus ik weet niet waar iedereen het over heeft!" Dimmers ziet echter dat McLaren gewoon een voordeel heeft. "Iedereen komt met updates. Het zijn geen mega grote pakketten, maar het zit in die kleine dingen. Ze pakken er gewoon tijdwinst mee."

"Als je naar de concurrentie van Red Bull kijkt, met name naar McLaren, zie je gewoon dat ze het afgelopen halfjaar zo hard zijn gegroeid. Ze blijven nu ook gewoon doorgaan", merkt Dimmers op. Coronel kan zich daar niet in vinden. "Ja, maar afkijken is toch makkelijker dan verzinnen! Daar zit echt een heel groot verschil in en dat is het mooie van zo'n reglement."

Norris en Verstappen

Toch zijn de beide heren het wel over één ding eens: Red Bull is de voorsprong op vrijwel alle vlakken kwijt. Dimmers somt het verlies van de afgelopen maanden op. "Alle wapens die Red Bull de afgelopen anderhalf jaar had, zijn gewoon weg. Ze vlogen eerst over de rechte stukken, soms wel tot tien kilometer per uur harder dan de concurrentie en dat zonder DRS. Ze wonnen daarmee een paar tienden... Maar ook in hoge- en lagesnelheidsbochten waren ze subliem. Bandenmanagement was ook zo'n factor."

"Maar als je nu naar Norris kijkt, zie je gewoon dat hij beter met zijn banden om kan gaan. Maar Max rijdt de ballen uit zijn broek, dus niemand anders had de race in Spanje kunnen winnen. Ongeacht welke coureur je in die Red Bull had gezet", concludeert Dimmers dan ook. 

Daar sluit Coronel zich bij aan. "Je ziet nu dus wel hoe mooi de Formule 1 kan zijn, want je kan echt snel groeien als je de sweet spot vindt. We hebben het nu trouwens alleen over McLaren, maar kijk ook eens naar Mercedes. Zij hebben in Canada ook een grote stap gezet, dus het kampioenschap zal vast heel spannend worden. Uiteindelijk zal het de kant van Max op vallen, daar ben ik nog wel van overtuigd. Maar die voorsprong die er was... Iedereen kopieert van elkaar, dus je weet alles van de ander. Je kan zo makkelijk concentreren op de dingen die een ander doet, maar dat is wel het mooie van het kampioenschap." 

Jos Verstappen

Dat het kampioenschap er dus anders uit komt te zien dan men aan het begin van het seizoen verwachtte is dus wel zeker, constateren ook Coronel en Dimmers. "Het lijkt er nu wel op dat McLaren de snelste auto heeft, maar veel sneller dan Red Bull zullen ze ook niet zijn. Anders hadden ze wel gewonnen in Spanje", denkt Coronel. 

Ook Dimmers weet dat men aan het begin van het jaar nog heel anders keek naar het kampioenschap. "In Bahrein en Saoedi-Arabië dachten we nog dat het met twee vingers in de neus een herhaling van vorig jaar zou worden voor Red Bull, maar dat is in één keer anders. McLaren komt namelijk niet als enige team dichterbij. Ferrari blijft wel wat hangen nu, want daar is het weer hetzelfde verhaal als altijd, maar Mercedes zet nu ook een grote stap. Bij Red Bull gaf Jos Verstappen een maand geleden al aan dat er iets moest veranderen."

Coronel verwacht ook dat de recente resultaten van Red Bull te maken hebben met alle interne chaos die er sinds het begin van het jaar speelt. "Al die activiteiten vergen ook concentratie, maar het heeft allemaal niets met de competitie te maken. Het hele verhaal omtrent Christian Horner heeft gewoon te veel aandacht gekost, want wat dacht je van het ruziën om wie daar nu de baas is? Helmut Marko en Horner staan wel naast elkaar, maar het is lang niet meer zoals het altijd is geweest."

"Adrian Newey heeft in dat opzicht de slimme keuze gemaakt door te vertrekken, want het rommelt bij Red Bull. De rest komt dichterbij, maar dan mis je die sweet spot. Jos had 100% gelijk."

Ook interessant:

Verstappen bewijst dat Red Bull aan de bak moet

De Grand Prix van Spanje, zo werd gezegd, moest het nodige duidelijk maken over de onderlinge verhoudingen in de Formule 1. Dus welke conclusies kunnen getrokken worden? Het podcastpanel geeft antwoord.

Praat mee!

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'