Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Coulthard maakt zich zorgen door Red Bull: "Neemt de magie beetje weg"

David Coulthard gaat al een aantal decennia mee in de Formule 1. Hij houdt zich momenteel bezig met een trend die zich nu binnen de koningsklasse aan het ontwikkelen is en waar hij een hard hoofd in heeft.

Coulthard
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voormalig F1-coureur David Coulthard zien we nog regelmatig door de paddock lopen tijdens Formule 1-weekenden. De Schot is na zijn F1-carrière, waarbij hij dertien keer een Grand Prix wist te winnen, analist geworden bij Viaplay.

De vicewereldkampioen van 2001 is dus uitstekend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sport en vergelijkt dit met de tijd dat hij zelf nog in de racebolide zat. Eén ding dat gelijk opvalt aan de sport anno 2024 is het dominerende team van Red Bull.

Minder magie door dominantie

Coulthard maakt zich zorgen over de sport en dat heeft te maken met de angst voor langdurige dominantie van één team en/of persoon. Hij verwijst hierbij naar de uitdrukking 'bekendheid leidt tot minachting'. "Als je dat toepast op de sport, geldt hetzelfde", legt hij uit aan The Telegraph.

De fans kijken niet graag naar langdurige dominantie, omdat dat de spanning van de sport wegneemt. "Te veel succes neemt de magie een beetje weg. In de sport willen we geïnspireerd worden, vooruitgang boeken en als één team dat allemaal doet, dan geeft dat niet genoeg hoop voor iedereen."

De Formule 1 is dan ook een sport waarbij spanning en emotie een groot onderdeel is. "Ik zou zeggen dat de autosport dichter bij de 'vechtsportkant van het spectrum' zit en dat is het laatste wat zal verdwijnen."

Lewis Hamilton-behandeling

Er is veel veranderd in de koningsklasse ten opzichte van toen de Schot nog voor de punten reed. Zo is de sport meegegroeid met de moderne tijd van vandaag de dag. "De Amerikanen hebben een aantal veranderingen doorgevoerd toen ze de Formule 1 kochten, zoals het afschaffen van de gridgirls, maar we moeten met onze tijd meegaan."

De Schot richtte de stichting 'More than Equal' op met het doel om meer vrouwen in de autosport te krijgen en op zoek te gaan naar de eerste vrouwelijke F1-wereldkampioen. Aanleiding daarvoor is het overlijden van zijn zus in 2013 op 35-jarige leeftijd. "Ik heb altijd het gevoel gehad dat zij de kans heeft gemist om net zoveel steun te krijgen als ik", legt hij uit.

"Ik denk echt dat ze een professionele coureur had kunnen zijn, dus ter nagedachtenis aan haar wil ik proberen ervoor te zorgen dat iemand zoals zij die kans niet nog een keer mist. We moeten gewoon een paar van die vrouwen vinden en de Lewis Hamilton-behandeling geven. Als ik mijn zus dan weer zie, dan kan ik haar vertellen dat ik iets positiefs heb gedaan", aldus Coulthard, terwijl hij naar boven richting de hemel kijkt.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Red Bull-kopstuk mysterieus over upgrade: "Interessant voor ons"