Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Coureurs willen actie na megacrash Zhou, vakbond stuurt mail naar FIA

De FIA-president heeft een mail ontvangen van Alex Wurz, de voorzitter van de GPDA, de vakbond die de F1-coureurs vertegenwoordigt. Na de crash van Guanyu Zhou willen ze graag dat er actie wordt ondernomen.

Zhou crash Michael Potts
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RacingNews365 / Michael Potts
Bij de start van de Britse Grand Prix ging het goed mis. Guanyu Zhou werd gelanceerd toen George Russell zijn Alfa Romeo-bolide in de zijkant raakte. De Chinees kwam ondersteboven op het circuit terecht, waarna hij enkele honderden meters op hoge snelheid over het asfalt en door de grindbak schoof.

Tot overmaat van ramp werd hij ook nog eens gelanceerd over de bandenstapels, waardoor hij in het hekkenwerk kwam en uiteindelijk tussen het hek en de bandenstapels belandde. Doordat de ruimte daar schaars was, kon Zhou niet zomaar uit zijn bolide kruipen. Gelukkig vloog zijn auto niet in brand.

In het proces was echter ook de 'roll hoop' van de Alfa Romeo-bolide afgebroken. Dit is een van de meest sterke onderdelen van een F1-bolide, die aan de zwaarste crashtests moet voldoen, dat boven het hoofd van de coureurs verwerkt zit in de airbox en een coureur moet beschermen in het zeldzame geval dat zijn auto op zijn kop beland. Zhou was dus niet beschermd door zijn roll hoop, maar gelukkig voor hem was er nog de halo.

Hieronder zie je een losse roll hoop, met daarna foto's van Zhou ondersteboven zonder roll hoop al schrapend over het asfalt.
			© XPB Images
	© XPB Images
			© RacingNews365 / Michael Potts
	© RacingNews365 / Michael Potts
			© RacingNews365 / Michael Potts
	© RacingNews365 / Michael Potts
			© XPB
	© XPB
			© XPB
	© XPB
			© XPB
	© XPB
			© XPB
	© XPB
			© XPB
	© XPB
			© XPB
	© XPB

"Beste meneer de FIA-President"

Alex Wurz, oud F1-coureur en de voorzitter van de coureursvakbond GPDA, heeft de FIA op dinsdag een mail gestuurd. "Check je inbox, meneer de FIA-president", zo liet hij op Twitter optekenen. De Oostenrijker stipte daarbij de vorige keer aan toen de roll hoop van een coureur het begaf.

"De laatste keer dat een roll hoop het begaf in F1 was in 1999 bij Pedro Diniz. Dit leidde tot strengere crashtests, geëist door de GPDA, waarna deze snel werden geïmplementeerd door de FIA. Meneer de president, check je inbox, want we hebben (meer) werk aan de winkel!"

De FIA zelf zal intern ook een onderzoek zijn gestart naar de crash, zoals ze altijd doen. Meer veiligheid is natuurlijk altijd beter, maar mochten er inderdaad zwaardere tests worden doorgevoerd, dan kan het betekenen dat de F1-bolides opnieuw zwaarder worden om zo aan die tests te voldoen. Van dat feit op zich zullen de coureurs niet gecharmeerd zijn.

Martin Brundle stipt het in zijn column voor Sky Sports aan: "Het was alarmerend om te zien, maar deze onderdelen kunnen niet oneindig sterk zijn, want anders worden de auto's te zwaar. Als dat zo is, dan moeten andere onderdelen en veiligheidsmaatregelen weer verder worden aangescherpt en zo beland je al snel in een vicieuze cirkel. We moeten echt gewicht kwijt als we in 2026 weer nieuwe bolides krijgen."

Ook interessant:

Verstappen krijgt F1-wereldtitel cadeau door blunderend Ferrari

Koerst Max Verstappen vanaf nu in één rechte streep af op de wereldtitel? Het podcast-trio van RacingNews365, zoals altijd bestaande uit Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk, denkt van wel. Zeker als Ferrari zo doorgaat.

Formule 1 GP Oostenrijk 2022 RN365 Nieuwsdossier

5 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken