Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Toto Wolff

Cynische Wolff ziet Horner in slachtofferrol kruipen: "Ik pinkte bijna een traantje weg"

Toto Wolff lijkt geen boodschap te hebben aan de stevige woorden van Christian Horner tijdens de persconferentie in de Verenigde Staten.

Hamilton US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Red Bull wordt links en rechts door de concurrentie aan de schandpaal genageld, al weken lang, vanwege een mogelijke overtreding van het budgetplafond in 2021. De FIA maakte bekend dat het team van Max Verstappen en Sergio Perez inderdaad over de schreef is gegaan, maar Red Bull zelf is overtuigd van haar onschuld. Achter de schermen worden momenteel dan ook gesprekken gevoerd met de autosportbond.

De concurrentie voert ondertussen de druk op de FIA op en wil graag een harde straf zien voor Horner en zijn team. De manier waarop dat spelletje wordt gespeeld, daar is de teambaas echter niet van gediend en dat liet hij ook duidelijk weten tijdens de persconferentie der teambazen in de Verenigde Staten.

"Het is ontzettend teleurstellend dat een team je beschuldigt van vals spel zonder harde feiten. We zijn op voorhand al veroordeeld op basis van niks meer dan de publieke opinie", zo stelt hij verder tegenover onder andere RacingNews365. "Je kán dit soort beschuldigingen niet zomaar uitten zonder onderbouwing. We zijn diep geschokt door het gedrag van onze tegenstanders. Het is ongepast en moet stoppen", zei hij onder meer.

Red Bull niet het slachtoffer

In gesprek met het Duitse Sky reageert Mercedes-teambaas Toto Wolff, een van die personen die graag een straf wil zien voor Red Bull, op een cynische wijze op de uitspraken van Horner. "Ik moest bijna een traantje wegpinken", zo laat Wolff optekenen.

"Feit is dat er negen van de tien teams onder het budgetplafond zijn gebleven. Een team beargumenteert nu dat ze er net overheen zijn gegaan vanwege onderwerpen die niets met performance te maken hebben, maar die onderwerpen zijn ook allemaal van toepassing voor de andere teams."

"Ook wij bij Mercedes hebben nagedacht over hoeveel broodjes wij ons personeel geven en hoe we met andere kostenposten omgaan. Hoe veel ze dan ook over het plafond heen zijn gegaan, of het nou één miljoen, twee of vijf is, het is een voordeel dat je vervolgens in de ontwikkeling van je bolide kan stoppen", aldus Wolff.

Hij is dan ook van mening dat Horner nu onterecht doet alsof hij het slachtoffer is. "Het is net omgekeerde psychologie. Wie is het slachtoffer? In mijn optiek zijn de negen andere teams juist het slachtoffer", concludeert de Oostenrijker.

Tegen de geest van de regels

Volgens Wolff maakt het onder de streep niet uit wat de reden is dat een team over het plafond heen is gegaan. Te veel is te veel en dat is niet in de geest van het reglement. "De laatste jaren hebben we verscheidene malen controverse gehad. In Brazilië werden wij vorig jaar gediskwalificeerd omdat onze achtervleugel 0,02 millimeter te flexibel was."

"Ik vind dat de financiële regels naast de sportieve en technische reglementen een zeer belangrijke pilaar zijn. Deze zijn in het leven geroepen zodat alle teams met ongeveer hetzelfde budget de strijd aan konden gaan. Als een team het plafond nu heeft overschreden, met welke reden dan ook, gaat dat tegen de geest van de regels in", aldus Wolff.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan Mercedes de genadeklap uitdelen

In de nieuwste RacingNews365 F1-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk uitgebreid vooruit op de GP van de Verenigde Staten, waar Max Verstappen en Red Bull de genadeklap uit kunnen delen aan Mercedes (en Ferrari). Beluister 'm hieronder.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen George Russell

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Verenigde Staten 2022 RN365 Nieuwsdossier

12 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Interview met Verstappen Max baalt van zijn 'luie' F1-bolide: "Dat is toch wel zonde"