Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Dakar Rally 2022

Dakar-leider ontsnapt aan diskwalificatie na bijzondere technische overtreding

De stewards van de Dakar Rally hebben over hun hart gestreken nadat klassementsleider Nasser Al-Attiyah een technische overtreding had begaan. Normaal staat er diskwalificatie voor de overtreding, maar de stewards besloten om alleen een boete uit te delen.

Al-Attiyah Dakar 2022 regen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Dakar
Tijdens de Dakar Rally kwam klassementsleider bij de auto's, Nasser Al-Attiyah, op maandagavond terug aan in de bivak, waar bleek dat de 'zwarte doos' van de FIA, die alle data verplicht meet, niet aangesloten was en er daardoor geen data kon worden verzameld en gemeten.

Dat is wel verplicht en in het verleden zijn er mensen gediskwalificeerd om vergelijkbare overtredingen, maar nadat de stewards de partij had aangehoord, besloten ze Al-Attiyah slechts voorwaardelijk te diskwalificeren en een boete uit te delen van 5000 euro.

Monteur maakte foutje

Volgens het Toyota-team van Al-Attiyah was het een simpele vergissing die er toe leidde dat de zwarte doos niet aangesloten was. Elke nacht wordt deze namelijk losgekoppeld uit veiligheidsoverwegingen, maar op maandagochtend was de verantwoordelijke monteur vergeten om deze terug aan te sluiten, zo meent het team.

De stewards vonden een diskwalificatie dan ook te ver gaan. Omdat de data van de eerste etappe in orde was vonden ze een uitsluiting disproportioneel. Zolang de Toyota de komende tien dagen van de rally wel aan de regels voldoet, zal Al-Attiyah dus gewoon mee kunnen strijden om de Dakar-zege.

Dakar Rally 2022 RN365 Nieuwsdossier

13 reacties

Viaplay
x
Interview Schumacher leert van Verstappen: "Geweldige ervaring om tegen hem te racen"