Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Voormalig engineer Verstappen: "Max en Leclerc razendsnel, maar erg verschillend"

De Nederlandse race-engineer Remco Advocaat werkte in het verleden als data-engineer bij Van Amersfoort Racing met zowel Max Verstappen als met Charles Leclerc. Beide coureurs hadden één ding gemeen, maar waren tegelijkertijd totaal verschillend.

Leclerc Verstappen 2019
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Content Pool

"Zowel Max Verstappen als Charles Leclerc liep over van het talent", zo onderstreept Remco Advocaat dat wat we afgelopen seizoenen in de Formule 1 allemaal hebben kunnen zien. Dat talent lieten ze dus al zien tijdens hun respectievelijke jaren bij Van Amersfoort Racing in de het Europese Formule 3-kampioenschap. Verstappen reed daar in 2014, Leclerc in 2015.

Beide coureurs wonnen races, maar reden in de Formule 3 dus nooit tegen elkaar. Was dat wel gebeurd, dan had Advocaat wel een idee van hoe die races waren gelopen. "Allebei beschikten ze over ruw talent. Ik denk echter dat in gelijke wagens Charles puur op snelheid de polepositions zou hebben gepakt, maar dat Verstappen door zijn slimheid uiteindelijk de races naar zich toe zou hebben getrokken", aldus Advocaat in gesprek met RacingNews365.

Om dat toe te lichten haalt Advocaat nog maar eens het feit aan dat het rijden zo natuurlijk komt bij Verstappen: "In zekere zin blonk Charles vooral uit in heel hard trappen, terwijl Verstappen denkruimte overhad om bijvoorbeeld actief over strategieën mee te denken of om zich te bekommeren om zijn banden."

Jos en Max Verstappen pushten ons tot het uiterste

- Remco Advocaat

"Daarbij heb ik het over de coureurs zoals ze toen waren", benadrukt Advocaat, die niet uitsluit dat ze ruim vijf jaar later weer wat anders in elkaar steken. Destijds echter zag de engineer nog wel meer verschillen tussen de twee, betrekking hebbende op de motivatie van de coureurs.

"Charles ging vol mee in het gedreven ritme van het team. Als je afsprak om om 08:00 uur op het circuit te zijn, dan stonden ze er ook echt. De Verstappens (Jos en Max, red.) gingen nog een stapje verder. Die stonden dan om 07:00 uur al in onze tent, om ons om 07:30 uur toe te bijten waar wij bleven, dat terwijl we hadden aangegeven er zelf om half acht te zijn."

"Jos en Max Verstappen pushten ons, terwijl Charles meeging in ons eigen ritme, maar zij waren ook op verschillende manieren van ons afhankelijk. Jos leerde zijn zoon racen en had Van Amersfoort daarvoor nodig om hem een auto te geven, terwijl Charles Leclerc ons nodig had om hem te leren racen."

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Goed nieuws voor toekomst Belgische Grand Prix na beslissing F1