Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Australië 2024

Data tonen aan: magistrale Verstappen maakt persoonlijk het verschil in Q3

Met een sterke ronde pakte Max Verstappen poleposition voor de Grand Prix van Australië. Daar zag het lange tijd niet naar uit, maar de Nederlander maakte op het moment suprême dan toch weer het verschil.

Verstappen Australia
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lando Norris wist het zeker na de eerste en tweede vrije training in Australië: "Ferrari gaat poleposition pakken." Het zou toch anders lopen. Carlos Sainz was namens Ferrari inderdaad de snelste man in Q1 en Q2, maar daar koop je niets voor als je naast poleposition grijpt. En dat is precies wat er gebeurde. Max Verstappen was in Q3 tweeënhalve tienden sneller dan de Spanjaard en liet zo de concurrentie weer verbouwereerd achter.

Maar hoe kwam dat toch? Ferrari leek het snelste team te zijn op vrijdag, terwijl Verstappen, ondanks dat hij driemaal tweede werd in de vrije trainingen, een beetje achter de feiten aanliep. De Nederlander liep vloer- en chassisschade op in de eerste vrije training en kreeg zaterdag uit voorzorg ook nog eens een nieuwe motor. Geen ideale voorbereiding, dus, maar daar maalde Verstappen uiteindelijk niet om. Gaandeweg de kwalificatie ging het steeds beter en aan het einde van de rit stond hij weer op zijn vertrouwde eerste plek.

Wie naar de data kijkt, ziet dat Verstappen persoonlijk het verschil maakt in de strijd met Sainz. De Ferrari-coureur was in Q2 nog zo'n twee tienden sneller dan Verstappen, maar zette geen extra stap meer in Q3. Sainz was op het belangrijkste moment van de dag maar vier duizendsten sneller dan zijn beste tijd in Q2, terwijl Verstappen maar liefst vier tienden wist te vinden. Sergio Perez en Lando Norris, officieel de nummers drie en vier van de kwalificatie, zetten eenzelfde stap als Verstappen, maar waren constant langzamer in de gehele kwalificatie. Natuurlijk speelt baanevolutie een rol, maar het verschil tussen Verstappen en Sainz is toch opvallend. De coureur gaf dit keer de doorslag.

Bekijk hieronder de snelste tijden van de top vier in Q2 en Q3. De tekst gaat daarna verder.

Snelste tijd Q2 vs Q3

Sessie VER SAI PER NOR
Q2 1:16.387 1:16.189 1:16.631 1:16.750
Q3 1:15.915 1:16.185 1:16.274 1:16.315

Onderstuur

Hoe Verstappen het verschil maakte? Door verbeteringen door te voeren met het team. In Q1 was Verstappen nog veel aan het klagen op de radio. De regerend wereldkampioen had last van onderstuur en kreeg zelfs een cynische reactie van engineer Gianpiero Lambiase: "Alleen maar goed nieuws vandaag, Max!" Toch wisten Red Bull en Verstappen het om te draaien en dat is ook een kwaliteit van de coureur. Verstappen weet tot in de puntjes uit te leggen wat de problemen zijn, waardoor Red Bull ook precies weet hoe ze het op moeten lossen.

Red Bull-adviseur Helmut Marko bevestigde de optimale samenwerking tussen het team en Verstappen na de kwalificatie. "Ongelooflijk samenspel tussen de engineers, de bandenspecialisten en Max! De minimaalste wijzigingen, iets meer bandendruk hier, iets meer voorvleugel daar! In het begin van de kwalificatie was er nog iets te veel onderstuur, maar het was geen groot probleem. Langzaam maar zeker zochten we de limiet op. En Max reed weer een geweldige ronde. Hij managede de banden op zo'n manier waardoor alles klopte in de laatste run. Dat hadden we niet verwacht, maar we zijn blij!"

En zo stond Verstappen dus 'gewoon' weer bovenaan na Q3, ook al was hij wellicht niet de gebruikelijke topfavoriet. De 26-jarige coureur wist het optimale rondje aan elkaar te knopen en sloeg weer een groot gat naar de concurrentie. Wel is het de vraag hoe Verstappen en Red Bull in de race voor de dag gaan komen. Verstappen kon geen goede longrun afwerken door de opgelopen schade en de bandenslijtage ligt nu eenmaal enorm hoog in Melbourne. Met name linksvoor baarde ook Verstappen enige zorgen, zo gaf hij na de kwalificatie aan. Er is nog niks beslist.

Wie gaat de GP van Australië winnen? Laat het hieronder weten en maak kans op mooie prijzen!

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Australië 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Ferrari-overstap Hamilton is kritiek helemaal beu: "Ze blijven shit over me uitkramen"