Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De allerbeste kwalificaties van Verstappen

Het duurde een paar jaar, maar in 2019 pakte Max Verstappen eindelijk een poleposition. Maar dat betekent niet dat de Nederlander verder ondermaats presteerde in de kwalificaties. Dit waren door de jaren heen zijn beste prestaties op de zaterdag.

Max Verstappen is nooit langzaam geweest op de zaterdag, maar toch duurde het zo'n 4,5 jaar voor hij zijn eerste pole pakte in Hongarije. Hij was er wel vaak dichtbij (denk maar eens aan Mexico 2018), maar vaak was Mercedes, Ferrari of teamgenoot Daniel Ricciardo hem te snel af. Na zijn pole in Hongarije (die hij overigens niet wist te verzilveren), was de beer los. Hij pakte er dat seizoen nog eentje (Brazilië) en afgelopen seizoen was hij de snelste in Abu Dhabi. Beide keren zette hij die startpositie om in een overwinning. Maar de Nederlander schitterde vaker in de kwalificatie. Wij hebben zijn beste prestaties op de zaterdag voor je op een rij gezet.

Maleisië (2015)

In zijn eerste Formule 1-race in Melbourne kwalificeerde Verstappen zich op een verdienstelijke twaalfde stek met zijn Toro Rosso. Hij werd echter wel afgetroefd door Carlos Sainz, eveneens een debutant, die zich op een achtste plek nestelde. In Maleisië liet de Nederlander zien waarom Helmut Marco en co hem al op zeventienjarige leeftijd lieten debuteren. Verstappen moest tijdens zijn tweede Formule 1-kwalificatie ooit slechts vijf coureurs voor zich dulden op de zaterdag en hij was sneller dan zijn teamgenoot. Hij verloor ondanks het verschil in motorvermogen slechts een plek in de race en pakte zo zijn eerste punten.

Australië (2016)

Mochten er destijds nog twijfels hebben bestaan over de capaciteiten van Max Verstappen om een snelle ronde eruit te persen, dan heeft zijn optreden tijdens de seizoensopener van 2016 die wel weggenomen. In een kwalificatie waar als experiment in iedere deel iedere anderhalve minuut een coureur werd geëlimineerd, reikte Verstappen tot P5, zelfs voor Red Bull-coureurs Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat. Zijn beste kwalificatie in een Toro Rosso.

Mexico (2017)

Hij had hem bijna te pakken, zijn eerste pole. Mexico, dat bekend staat als high downforce circuit, lag Ferrari en Red Bull in 2017 een stuk beter dan Mercedes. Sebastian Vettel perste er in Q3 een ultiem rondje uit en de Ferrari-motor gaf de doorslag op zaterdag. Toch kwam Max Verstappen binnen een tiende van een seconde van de Duitser en verschalkte hij zijn teamgenoot Ricciardo. Op zondag verbeterde hij zijn startpositie met een plek en schreef hij de Grand Prix van Mexico op zijn naam.

Singapore (2018)

Vooropgesteld: Mercedes en vooral Lewis Hamilton waren ongenaakbaar in Singapore in 2018. De Brit leek één met de auto en maakte geen zichtbare fout. Max Verstappen bevestigde hier echter over net zoveel talent te beschikken. Natuurlijk had hij gehoopt op pole, maar de Red Bull was gewoon niet goed genoeg. In de kwalificatie perste hij er echter een magistraal rondje uit dat hem als enige in de buurt bracht van de ontketende Brit. In de race behield hij de tweede positie.

Hongarije (2019)

Hij mag natuurlijk niet ontbreken: de eerste pole van Verstappen. Hij zat er in Oostenrijk en Duitsland al dichtbij met een tweede plek, maar het ontbrak hem telkens aan een klein beetje geluk. De Hungaroring leek de Red Bull echter uitstekend te liggen in 2019. Ondanks dat de marge flinterdun was (minder dan een tiende van een seconde), pakt de Nederlander pole voor Valtteri Bottas. Wat zijn rondje misschien nog wel indrukwekkender maakte: hij was bijna een seconde sneller dan teamgenoot Pierre Gasly.

1157653620386672641

DE ALLEREERSTE POLE POSITION VOOR MAX VERSTAPPEN IN DE FORMULE 1!! #HungarianGP #ZiggoSportF1 pic.twitter.com/Ky83jXeTD7 — Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) August 3, 2019

Abu Dhabi (2020)

Het was alweer even geleden, poleposition. De laatste pakte Verstappen in Brazilië van het voorgaande jaar. Maar juist in het weekend waarin de Red Bull-coureur grapjes maakte over zijn eeuwige derde plek achter de Mercedessen, domineerde hij in de kwalificatie én de race. Wat de poleposition in Abu Dhabi zo bijzonder maakt: het was de eerste op het circuit in het Midden-Oosten sinds 2013 behaald door een auto zonder Mercedes-power.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"